Próbára tette a Floyd-gyilkosság Minneapolis zsidó polgármesterét

Erőtlen, radikális baloldalinak nevezte őt az amerikai elnök, a tüntetők többsége is megkérdőjelezte hitelességét, pedig Jacob Freyt eredetileg azzal is választották városvezetőnek, hogy elszámoltathatóbb és „fajérzékenyebb” rendőrséget ígért.

A két éve pozícióját betöltő 38 éves Frey emberi jogi ügyvédként dolgozott korábban, választási kampányában rendőri erőszakkal kapcsolatos kivizsgálásokat és reformokat is ígért – ez különös iróniája annak, ami az elmúlt napokban történik vele — fogalmazott a The Jewish Chronicle.

A demokrata párti polgármestert mint zsidó politikust bemutató cikk főleg a politikus személyes megpróbáltatásaira tér ki.

Freyt nem csak városának helyi képviselői bírálták, hanem Donald Trump elnökkel is szenvedélyes Twitter-csatába bonyolódott. Ráadásul tüntetők sokasága még a saját háza előtt is megszégyenítette.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a múlt héten Minneapolis önkormányzata testületileg határozott arról, hogy feloszlatja a város rendőrségét. Olyan egységben döntöttek, hogy még a polgármesteri vétó sem lehetett mentség.

A minneapolisi önkormányzat mégis feloszlatja a rendőrséget

Hivatalosan „újrateremtik a közbiztonság rendszerét”.

Frey polgármester ezután közleményében szögezte le, hogy „fáradhatatlanul munkálkodik a mély, strukturális reformon és a rendőrség soraiban tapasztalható rendszerszerű rasszizmus megoldásán”, de nem támogatja a rendőrség azonnali feloszlatását.

Nem sokkal a történelmi döntés előtt a politikus házánál tüntetők jelentek meg, hogy nyomást gyakoroljanak Frey-re, követelve a rendőrség működésének megszüntetését is. Amikor Frey megjelent a tüntetők előtt, és el akarta mondani, miért is ellenzi az azonnali felfüggesztést, a demonstrálók kifütyülték és senki nem hallgatta meg érveit.

A polgármestert a meggyilkolt George Floyd miatti egyik demonstráción saját tüntető társai zavarták haza azzal, hogy hangosan kezdték kántálni, „Menj haza Jacob! Szégyelld magad!” 

Ráadásul Trump elnök Twitter-lövészárkából azzal tüzelt, hogy Freyt „nagyon gyenge, radikális baloldali” polgármesternek nevezte, és arra biztatta, hogy „szedje össze magát”. A polgármester válaszában azt írta az elnöknek, hogy „a gyengeség az, amikor válsághelyzetben másra mutogatnak ujjal”.

Pedig alighanem csak kevesen hinnék azok közül, akik most kikezdték Freyt, hogy a politikus rögtön Floyd meggyilkolása utáni egyik Twitter-üzenetében azt írta: amennyiben egy fekete rendőr követte volna el a brutális tettet, azonnal rács mögé tették volna.

Lemondott Atlanta rendőrfőnöke

Alig egy nappal azután, hogy a város egyik rendőre agyonlőtt egy fekete férfit egy dulakodást követően, és újabb tüntetéshullám kezdődött.