Lemondott Atlanta rendőrfőnöke

Alig egy nappal azután, hogy a város egyik rendőre agyonlőtt egy fekete férfit egy dulakodást követően, és újabb tüntetéshullám kezdődött.


A rendőrséget egy Wendy’s gyorsétteremhez riasztották péntek este, azzal a panasszal, hogy egy kocsijában alvó valószínűleg részeg férfi feltartja a sort az étterem autósokat kiszolgáló oldalán. A helyszínre kivonult rendőrök megszondáztatták a 27 éves Rayshard Brookst, akit őrizetbe akartak venni, de a földre tepert férfi kicsavarta egyikük kezéből a sokkolót, és azt a rendőr felé tartva, megpróbált elfutni – mondta el szombaton Vic Reynolds, a nyomozó hivatal igazgatója. A férfi futás közben hátrafordul az egyik rendőr felé, és a messzebb levő rendőr a mozdulat láttán lelőtte.

Videó az esetről:

Body cam footage of Rayshard Brooks’ death shows calm, then chaos

The first 29 minutes don’t prepare you for the all-too-familiar tragedy that follows: a white police officer, a black male victim, lethal gunshots and questi…

Az incidenst egy biztonsági kamera mellett több szemtanú is rögzítette a mobiltelefonjával. Utóbbi felvételek azóta kikerültek a világhálóra. Reynolds azt ígérte, szombat estig a biztonsági kamera felvételét is nyilvánosságra hozzák. „Ilyen esetben, amikor a rendőri intézkedés halállal végződik, a közvéleménynek joga van tudni, mi történt” – mondta sajtótájékoztatón.

A nap folyamán tüntetés kezdődött Brooks halálának helyszínén és Atlanta több más pontján is, miközben az Egyesült Államokban már három hete tart az a rendőrségi reformokat követelő tüntetéshullám, amelyet egy durva minneapolisi rendőri intézkedésben május 25-én meghalt George Floyd afroamerikai férfi halála váltott ki.

A tüntetések nagyrészt békében zajlottak le, de este a tömeg egy része felgyújtotta a Wendy’s éttermet, amely mellett a lövöldözés történt. A napközbeni tüntetések során pedig a tüntetők megtámadták a CNN televíziós csatorna egyik munkatársát és eltörték a kameráját.

Az ügy a videó nyilvánosságra hozatala után vegyes reakciókat váltott ki. Atlanta polgármestere azonnal az érintett rendőr elbocsájtását követelte. Vasárnap reggel a rendőrség bejelentette, hogy még a vizsgálat előtt kirúgták a rendőrt. Az eset miatt lemondott az atlantai rendőrfőnök is, azonban továbbra is a kapitányságon marad, csak egy alacsonyabb pozíciót fog betölteni.

Borítókép: MTI/AP/Atlanta Journal-Constitution/Ben Gray

Martin Luther King forog a sírjában

Mióta uralkodik a csőcselék a választott politikusokon és a civil szférán? Miért hódol be a többség a bűntudatkeltésnek? Seres László publicisztikája.