Zsabotyinszkij: a cionista, aki vészharangot kongatott az amerikai rasszizmus miatt

„Amerikában sima és egyszerű gyűlölettel fordul az egyik faj a másik ellen” – figyelmeztetett az orosz Ze’év Vlagyimir Zsabotyinszkij 1910-ben.

George Floyd halála óta a világ nagy része rémülten nézi az utcai zavargásokról szóló képeket. Bár az erőszakot kevesen tartják megoldásnak, a rasszizmus és diszkriminációval szemben sokan szót emeltek az eszkalálódó ügy kapcsán.

Az Algemeiner cikkében emlékeztet: éppenséggel a jobboldali cionizmus meghatározó figurája, Ze’év Vlagyimir Zsabotyinszkij a 20. század elején elsők között volt, aki zsidóként szólalt fel az Amerikai Egyesült Államokban terjedő rasszizmussal és diszkriminációval szemben. 1910-ben leírt szavai a mai napig fontos értékekre tanítják az utókort.

Homo Homini Lupus (azaz Ember embernek farkasa) című művében egy bokszmeccs tanulságait vonta le. A játék James Jefrries és Jack Johnson ökölvívók között zajlott — utóbbi első afroamerikaiként szerzett bokszvilágbajnoki címet a történelemben.

Az említett meccset Johnson nyerte, ezt követően pedig elszabadult a pokol: fehérekből álló csoportok támadtak feketékre szerte az USA-ban. A zavargásokban legkevesebb 20 ember veszítette életét.

Az orosz születésű Zsabotyinszkij leírása szerint a fehérek elsősorban azt szerették volna megakadályozni, hogy a fekete állampolgárok büszkeséget élhessenek át az ünnepelt sportoló okán. Kegyetlen indulataikkal a nőket és gyermekeket sem kímélték.

A cionista szerző vészharangot kongatott: „Az Egyesült Államokban, a világ legszabadabb köztársaságában több tízmillió állampolgár szenved a jogok megrendítő hiányától, egyszerűen csak bőrük színe miatt”.

Egyben kiemelte: noha napjait megelőzően már 50 évvel korábban eltörölték a rabszolgaságot, továbbra is olyan átfogó egyenlőtlenség maradt fent az USA-ban, ami szerinte példátlanul súlyos volt a civilizált világban.

Szavai szerint „nagyon bölcs volt az a filozófus, aki azt állította, hogy Homo Homini Lupus, azaz az ember embernek farkasa.

Amerikában sima és egyszerű gyűlölettel fordul az egyik faj a másik ellen — egy téves gyűlölettel, éppen a szemeink előtt, önkényesen, ok és értelem nélkül — írta Zsabotinszki az akkori helyzetről szóló sorokat, amik egyesek szerint napjainkig aktuális üzenetet hordoznak.

Zsabotyinszkij örökösei: Tagokat toboroz a magyar Likud

A LIKUD Magyarország Egyesület kezdeményező fiatalokat keres, akik szívesen lennének Izrael civil nagykövetei.