Anne Frank-nap volt Németországban

Anne Frank-napot tartottak pénteken több száz németországi iskolában a naplója révén világhírűvé vált holokausztáldozat születésének évfordulója alkalmából.

A tinédzserként meghalt Anne Frankról elnevezett nagyjából 100 iskola és az országos akcióhoz csatlakozott további 240 iskola összefogásával szervezett témanap mottója a szabadság volt, amelynek révén a 91 éve született Anne Frank történetét összekapcsolták a 75 éve véget ért második világháború történetével.

„A szabadság csak ott virágozhat, ahol nincs hely antiszemitizmusnak, rasszizmusnak és kirekesztésnek” –

nyilatkozott a 2017-ben elindított kezdeményezés idei fővédnöke, Christine Lambrecht szövetségi igazságügyi miniszter, kiemelve, hogy Anne Frank születésnapja jó alkalom ennek tudatosítására.

A közös kiállás a német alaptörvény legfontosabb eszméje mellett azért is fontos, mert nem tűnt el a gyűlölködés és a kirekesztés – mondta a miniszter, felidézve egy berlini zsidó gimnáziumban tett látogatását, amelyen tanulók arról számoltak be, hogy félelemből nem vállalják nyilvánosan vallásukat.

Anne Frank videonaplója a YouTube-on

Luna Cruz Perez 13 éves színésznő meséli el rövid videókban a 75 éve lágerben elpusztult zsidó kislány történetét.

A megrázó elbeszélések a náci rezsim berendezkedésének idejére emlékeztetnek – mondta a szociáldemokrata politikus.

A koronavírus-járvány miatt a témanap számos rendezvényét a digitális térben tartották meg. Az internetre költöztették a Meet a Jew (Találkozz egy zsidóval) elnevezésű találkozókat is, amelyeken zsidó fiatalokkal ismerkedhetnek meg az osztályközösségek a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) közreműködésével.

A 2017-es első Anne Frank-nap óta megnégyszereződött a résztvevő iskolák száma. A szervezők adatai szerint a június 17-ig tartó programsorozatban 60 ezer iskolás vesz részt.

Anne Frank 1929. június 12-án született Frankfurtban. Családja a nácik hatalomra jutása után Hollandiába menekült. Amszterdamban telepedtek le, és az ország náci megszállása után sikertelenül próbáltak kivándorolni Amerikába, így 1942-től bujkáltak. Ezt az időszakot örökítette meg Anne Frank. Utolsó feljegyzése 1944. augusztus 1-jei keltezésű. Három nappal később a náci hatóságok felfedezték amszterdami rejtekhelyüket, és elhurcolták a családot.

Anne Frank 1945 márciusában, alig néhány héttel a bergen-belseni láger felszabadítása és a háború vége előtt halt meg a fogvatartottakat pusztító tífuszjárványban.

A „jó hollandok” legendája

Manfred Gerstenfeld izraeli kutató szerint a második világháborús holland nemzeti önkép hazugságra és a tények tagadására épül.