Zsidó bűnmegelőzők képeznek fegyveres biztonságiakat Kaliforniában

Elsősorban az imaházak önkéntes védelmezőinek képzésével foglalkozik a Magen Am szervezet.

Különféle gyakorlatokat kínálnak. Van olyan, amely kizárólag önkéntes biztonsági szolgálatok munkatársainak szól, de segítenek bárki másnak is, aki fontosnak érzi, hogy szabad idejében imádkozókra vigyázzon – számolt be a kezdeményezésről a Breitbart News.

A cikk szerint a Magen Am technikai felkészültségét olyan, a védelem világában kiemelkedő hírnevet szerzett alakulatok alapozták meg, mint az izraeli hadsereg vagy amerikai tengerészgyalogság.

Yossi Elifort, a szervezet egyik – nem mellesleg rabbi – képviselője arról beszélt, hogy a kiképzésük lényege három pilléren nyugszik: kommunikáció, biztonságelmélet és a lőfegyverek kezelése. A Magen Am nem kínál egyebet, mint amire a neve (Nemzet Pajzsa) is utal: pajzsot tart a fenyegetettek elé.

A rabbi hangsúlyozta: nem azért szervezik az önkéntesek képzését, hogy a tanfolyam végén az egyének önös érdekből fegyvertartási engedélyhez jussnak. Az újoncokra sokkal inkább mint a közösségeik új védelmezőire tekintenek.

„A tanfolyam résztvevői beleegyeznek abba, hogy a képzést követően önkéntesként fogják közösségeik tagjainak biztonságát óvni”

– tette hozzá Yossi Elifort.

A rendszer részeként a tanfolyam költségeit azok az imaházak állják, ahonnan az önkéntes biztonsági emberek érkeztek. Ismert, hogy 2018 őszén egy pittsburghi zsinagógában egy terrorista követett el gyilkos merényletet. Annál az imaháznál nem volt biztonsági szolgálat.

Ezzel kapcsolatban a lap megkérdezte a Magen Am rabbiját, aki úgy vélte, szükséges a jövőben a közösségek saját akarata ahhoz, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő. Emlékeztetett:

„A mi kinyújtott pajzsunk nem jelent őrzést is egyben. A pajzsot mindenkinek magának kell felemelnie ahhoz, hogy védelmet biztosítson vele. A mi küldetésünk az oktatás, és az, hogy hozzásegítsük a közösségeket ahhoz, hogy a saját biztonságukat szavatolni tudják”.

„Történelmi példáink mutatják, hogy minden zsinagóga és imaház számára megfontolandó, kíván-e tenni a saját biztonsága érdekében vagy sem” – tette hozzá.

Kóser boltokat és zsidó üzleteket is kifosztottak Los Angelesben

Los Angelesben még a budapesti zsidók ezreit megmentő Raoul Wallenberg szobrát is megrongálták.