Életet menthettek a pittsburghi zsinagóga-merényletet követő óvintézkedések

Poway polgármestere szerint a megfelelő felkészültség hozzájárult ahhoz, hogy ezúttal csupán egyetlen áldozatot követelt a támadás.

Két nappal a pittsburgi zsinagógát érő halálos kimenetelű merénylet után a san diegói megyei seriff hivatal képviselői zsidó vezetőkkel találkoztak, hogy tanácsokat adjanak nekik, hogyan is érdemes egy lövöldözési helyzetet kezelni a jövőre nézve, hogy minimalizálják az esetleges áldozatok számát.

Poway polgármestere szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy egyetlen ember, a 60 éves Lori Gilbert-Kaye, vesztette csak életét a további három ember sérüléséhez is vezető szombati, helyi chabad zsinagógát érő támadás során.

Az októberi pittsburghi Tree of Life zsinagógát érő támadást követően Steve Vaus polgármester és a helyi seriff hivatal többek között a helyi chabad vezetőkkel is egyeztettek egy a mostanihoz hasonló helyzet megfelelő kezeléséről.

„Megemlékeztünk a Tree of Life zsinagóga áldozatairól, majd tanácsokkal láttuk el őket, mi a teendő, ha a gyűlölet bekopog az ajtón.”

— nyilatkozta Vaus a JTA-nak.

„Ha el tudnak futni, fussanak el; ha el tudnak bújni, bújjanak el; ha viszont egyikre sincs lehetőség, támadjanak a támadóra.”

A polgármester hozzátette, a powayi lövöldözés során mindezt gyakorlatba ültették a vezetők, és nincs kétsége afelől, hogy ezzel számos életet meg is mentettek.

A powayi támadást, ami majdnem pontosan 6 hónappal követte a pittsburgi vérfürdőt, gyűlölet-bűncselekményként kezelik. A 19 éves elkövetőt, John Earnestet egy rendbeli gyilkossággal, és három rendbeli gyilkossági kísérlettel vádolják.