Halálra ítélték Szulejmáni árulóját Iránban

 Irán kivégezteti azt a kémet, aki elárulta az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elitegységét vezető Kászim Szulejmáni tartózkodási helyét az amerikai és az izraeli hírszerzésnek – közölte Golámhosszein Eszmáili iráni igazságügyi szóvivő kedden.

Halálra ítélték Mahmúd Muszávi-Madzsd iráni állampolgárt, aki információkkal látta el az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) és a Moszad izraeli hírszerzést Kászim Szulejmáni hollétéről – mondta Eszmáili egy a televízióban is közvetített sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az ítéletet a legfelsőbb bíróság is megerősítette, és hamarosan végrehajtják.

Madzsd az iráni hatóságok szerint jelentős összegeket kapott együttműködéséért a két titkosszolgálattól. Izrael és az Egyesült Államok az iráni rezsim legfőbb ellenségei.

Egy ENSZ-jelentés szerint Irán az emberi jogok bajnoka

Egészen hihetetlen: az Emberi Jogi Bizottság szerint Teherán „különösen óvja a veszélyeztetett csoportokat és nyitott a dialógusra.”

Az Egyesült Államok január 3-án likvidálta Kászim Szulejmánit egy drónnal a bagdadi nemzetközi repülőtér közelében. A tábornok meggyilkolását Irán azzal torolta meg, hogy rakétatámadást intézett két iraki támaszpont ellen, ahol amerikai katonák is állomásoznak. A csapásban egyetlen amerikai katona sem halt meg, de többen traumás agysérülést szenvedtek.

Washington azzal vádolta Szulejmánit, hogy különféle síita milíciákat támogatott a térségben. A tábornok 1998-tól haláláig vezette a Forradalmi Gárda külföldi és titkos műveleteiért felelős al-Kudszot.

Az iszlám köztársaság tavaly nyáron bejelentette, hogy 17, a CIA-nek dolgozó kémet fogott el, akik közül többeket halára ítélt.