Iskolákban támad újra a koronavírus Izraelben

Egyre több az új megbetegedés, az egészségügyi tárca ismét bezáratná a nemrég újranyílt oktatási intézményeket.

Visszatérni látszik Izraelbe az országot és a világot hónapokra lebénító járvány azok után, hogy csütörtökön 133 új fertőzöttről jelentettek. Ez a májusi korlátozások enyhítése utáni legmagasabb napi arány — írja a The Times of Israel.

Az egészségügyi minisztérium adatai alátámaszthatják a tárca újabban hangoztatott álláspontját, amely szerint szükséges ismét bezárni az ország összes oktatási intézményét.

Izraelben májusban kezdték fokozatosan újranyitni a március és április nagy részében zárva tartott iskolákat, és minden statisztika szerint az utóbbi hetek új fertőzöttjeinek többsége az iskolákban kaphatta el a vírust — emeli ki a lap.

Joáv Gallant oktatási miniszterrel és Meir Ben-Sabbat nemzetbiztonsági tanácsadóval folytatott konzultációt követően Benjamin Netanjahu miniszterelnök csütörtökön úgy döntött, hogy „minden iskola bezárásra kerül, ahol vírusos esetet diagnosztizáltak” – írja a miniszterelnök irodáját idézve az Új Kelet online.

A nyilatkozat szerint Netanjahu „utasította az oktatási minisztert a hallgatók és az oktatószemélyzet védelmére és elkülönítésére irányuló megoldások kidolgozására”, és a következő napokban további helyzetértékelésekre kerül sor.

Óvodai korona-fertőzés: több tucat gyermek karanténban

Számos gyermeket küldtek haza csütörtökön több izraeli óvodából, miután a rájuk felügyelő felnőttek közül többnél is kimutatták a COVID-19 vírust.

Eddig már 92 iskolát vagy óvodát voltak kénytelenek ismét bezárni. Összesen 304 diák vagy tanár tesztje lett pozitív és 13702 embert került ismét házi karanténba.

Ahhoz, hogy továbbra is alaposan monitorozzák a vírus újraterjedését, Izraelben csak csütörtökön 14139 tesztet végeztek el. Habár a fertőzöttek száma növekedett — összesen 17562 ember fertőződött meg az év elején felbukkant koronavírusban, és még mindig 2227 aktív esetről tudni –, szerencsére a vírus újbóli megjelenése óta nem volt halálos áldozat.

Izraelben továbbra is 291 az elhunytak száma, 30 beteg állapota súlyos, 23 beteget ápolnak lélegeztetőgép segítségével.

Az oktatási intézmények mellett az ország törvényhozásába is visszaférkőzhetett a veszélyes kór. Ahogy azt mi is megírtuk, az egyik képviselő a hét közepén jelentette be, hogy elkapta a vírust.

Sami Abu Shehadeh, az Egyesült Arab Lista képviselője a hét közepén egy Twitter-üzenetben közölte, hogy koronavírust mutattak ki a szervezetében. Ezek után az izraeli parlament összes eheti eseményeit lemondták. A képviselőkhöz hasonlóan a Knesszetben dolgozó mintegy 700 munkatársnak is karanténba kellett vonulnia.

Mivel Shahadeh rendkívül sok képviselővel érintkezhetett, a Knesszet biztonsági szolgálata az épület összes kamerafelvétele alapján próbálja azonosítani, kik is kerülhettek kapcsolatba a megbetegedett képviselővel.

Pénteken a kormány kabinetjének titkára, Tzachi Braverman — erre a fejleményre reagálva — azt jelentette be, hogy a vasárnapi kormányülés után a miniszterek közül mindenki, aki akarja, tesztelheti magát.

Bezár a Knesszet, egy képviselőt koronavírussal diagnosztizáltak

Sami Abu Shehadeh, az Egyesült Arab Lista Balad frakciójának képviselője szerda este Twitter üzenetben közölte, hogy koronavírust mutattak ki a szervezetében.