Óvodai korona-fertőzés: több tucat gyermek karanténban

Számos gyermeket küldtek haza csütörtökön több izraeli óvodából, miután a rájuk felügyelő felnőttek közül többnél is kimutatták a COVID-19 vírust.

Több izraeli városban is számos gyermeket küldtek karanténba csütörtökön, miután koronavírusos fertőzötteket diagnosztizálták az őket felügyelő intézményekben. Egy Tel-Aviv északi részén lévő óvodából mintegy 50 gyermeket küldtek karanténba, miután egy alkalmazott pozitívnak bizonyult az új koronavírus kimutatását célzó teszten – írja a The Times of Israel.

Néhány órával később azonban az Egészségügyi Minisztérium már úgy nyilatkozott, hogy egy később elvégzett vizsgálat eredményei alapján az eredeti diagnózis téves volt, és a munkatárs valójában mégsem volt fertőzött.

Bnei Brak tel-avivi külvárosában a gyermekeket és a személyzetet is haza kellett küldeni egy sajátos nevelési igényű gyerekeknek fenntartott óvodából, miután az egyik óvodapedagógusnak pozitív lett az eredménye a vírusteszten.

Ultraortodox város karantén alatt: a hadsereg nem készül erőszakos kitelepítésre

12 ezer IDF-katonával és mintegy háromezer gépjárművel zajlik a kimenekítő akció Bnei Brakban.

Ám további létesítmények is akadtak, ahol a nyitást újbóli zárás követte. Egy harmadik óvoda is hasonló sorsra jutott Rison Lecijónban, ahol szintén egy óvodapedagógusnál diagnosztizálták a COVID-19 vírust. Az intézmény 20 gyermekét azonnal karanténba helyezték, és a polgármesteri hivatal intézkedéseket tett annak érdekében, hogy mindannyiukat teszteljék.

Ezen felül a Rehovotban levő Bét Hanna rehabilitációs központból is 27 lakót és három személyzeti tagot izolációba helyeztek, miután a környezetükben dolgozó személynél is kimutatták a vírust.

Az incidensek röviddel azután következtek, hogy az izraeli kormány a korlátozó intézkedések és lezárások enyhítésébe, feloldásába kezdett, melynek keretében a héten két hónapos lezárást követően újból kinyíltak az óvodák, iskolák. A döntésre a diagnosztizált új megbetegedések számában az elmúlt hetek során tapasztalt éles esés következtében került sor.

Többekben felmerültek aggályok a döntéssel kapcsolatban, mondván, a szigorú intézkedések feloldása újabb fertőzési hullámot generálhat.

Egészségügyi szakemberek az elmúlt időszakban az óvodák újranyitása ellen emeltek szót, mivel a kisgyermekek még képtelenek megtartani a megfelelő távolságot, és betartani a higiéniai szabályokat, ezáltal új erőre kaphat a vírus.

Jelenleg a szülők úgy hagyhatják gyermekeiket a létesítményekben, hogy naponta nyilatkoznak arról, gyermeküknek nincs láza. A szülők ezután sem léphetnek az iskolák, előkészítők, óvodák területeire, ehelyett a kapuban kell átadniuk gyermekeiket.

Egymillió diákkal indult újra az oktatás Izraelben

A héten újra megnyíltak az iskolák a zsidó államban, ahol fokozatosan és óvatos előkészületek után engedték vissza a diákokat.