Az uniós szankciók megszüntetését sürgette Orbán Viktor Minszkben

Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Unió végre szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Minszkben, miután tárgyalt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel.

Fehéroroszország résztvevője az EU keleti partnerség stratégiájának, de partnerség nem építhető szankciókkal – hangoztatta a Függetlenségi Palotában tartott közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor, aki európai érdeknek nevezte az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió gazdasági és kereskedelmi együttműködését.

Minszkkel szemben először 2004-ben vezetett be embargót az EU, egyrészt két ellenzéki politikus, egy üzletember és egy újságíró eltűnése miatt négy emberrel szemben – emlékeztet a Magyar Hang,

hozzátéve, hogy mindezt később kiegészítették a nemzetközi választási normák és a nemzetközi emberi jogok megsértése, valamint a civil társadalom és a demokratikus ellenzék mozgásterének visszaszorítása miatti korlátozásokkal.

Kilenc éve, 2011-ben ehhez fegyverembargót is hozzácsaptak. Aztán 2016 februárjában a korlátozások jelentős részét megszüntették, csak a fegyverembargó és a négy személlyel szembeni korlátozások maradtak életben – írja a Magyar Hang, amely a magyar külügytől szerette volna megtudni: „Szándékozik-e a Miniszterelnök Úr felvetni a tárgyalások során az emberi jogok súlyos megsértésének gyakorlatát Fehéroroszországban, hiszen azt az Európai Unió is nehezményezi?” Választ a lap nem kapott.

Fotó: MTI

A magyar-fehérorosz kapcsolatokról Orbán úgy fogalmazott, „a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk”.

Fehéroroszország fontos szerepet játszik a magyar energiabiztonság szempontjából is, mivel a teljes magyar kőolajimport olyan vezetéken keresztül bonyolódik, amely Fehéroroszországon halad át – közölte a miniszterelnök.

Az atomenergia területéről szólva a kormányfő hangsúlyozta, a nukleáris energiával szembeni diszkriminatív megkülönböztetést elutasítják.

Magyarország figyeli Fehéroroszország most épülő erőművét, amely a Paks 2-höz hasonló technológiával készül – tette hozzá. Arról is beszámolt, hogy Magyarország nyitott egy 40 millió eurós hitelkeretet az Eximbanknál fehérorosz és magyar cégek együttműködésének finanszírozására.

Megjegyezte, hogy a Fehéroroszországba irányuló magyar export felét a gyógyszerek adják. Elmondta továbbá, hogy Magyarország minden évben 50 fehérorosz diáknak biztosít állami ösztöndíjat.

Az ukrajnai helyzet rendezésének ügyére is kitért Orbán Viktor, aki az egyetlen reménynek nevezte az úgynevezett minszki folyamatot.

Aljakszandr Lukasenka a sajtótájékoztatón megköszönte Orbán Viktornak minszki látogatását, ami szavai szerint egy „bátor lépés” a jelenlegi járványhelyzetben. A tárgyalás arról árulkodik szerinte, hogy a két ország közötti együttműködés „növekvő tendenciát mutat”. Az elnök úgy fogalmazott, Fehéroroszországnak Magyarország a legközelebbi partnere az EU-ben, „mindenki másnál jobban megért bennünket”.

„Csótányellenes” kampánnyal menesztenék a fehérorosz diktátort

Belaruszban jelenleg nincs olyan politikai ellenzék, amely valódi kihívója lehetne az országot vaskézzel irányító Lukasenkónak. Eperjesi Ildikó elemzése.