74 botütést kaphat az iráni hírügynökség vezetője egy interjú miatt

Elítélték Iránban az ISNA félhivatalos hírügynökség vezetőjét, mert az ügynökség interjút jelentetett meg egy iráni diplomatával, aki bírálta a Forradalmi Gárda hírszerzési akcióit – tudatta pénteken az Újságírók Védelméért Bizottság (CPJ) nevű jogvédő szervezet.

Ali Motagian ellen azt volt a vád, hogy köznyugalom megzavarására alkalmas hamis információkat tett közzé. Egyelőre nem ismert, hogy milyen büntetést szabtak ki rá. A Mizan iráni hírügynökség szerint 2 hónaptól 2 évig terjedő börtön, 74 botütés és pénzbüntetés is kiróható rá.

Az ISNA 2019 januárjában közölt hosszú interjút Ali Madzsedivel, az Irán berlini nagykövete volt, és az interjúban bírálni látszott az iráni hírszerzés „önkényes” akcióit Európában, amelyekről azt mondta, hogy rombolják az Iránba vetett bizalmat.

Ez nem sokkal az után történt, hogy Németországban őrizetbe vettek egy iráni diplomatát, aki a hatóságok szerint valójában hírszerző volt és szerepet játszott egy iráni emigráns, ellenzéki szervezet elleni merényletkísérletben.

Dániában hasonló vádak fogalmazódtak meg Iránnal szemben a Dániában élő, iráni származású arabokkal kapcsolatban. Az interjú után a Forradalmi Gárda feljelentette az interjú készítőjét és Motagiant. A CPJ úgy tudja, hogy a sajtópert a gárda elveszítette, a sajtóperekkel foglalkozó bíróság májusban még felmentette az újságírót és az ISNA vezetőjét.

Az ISNA 1999-ben jött létre, és elvben független, de kizárólag a kormány engedélyével működhet. Iránban nem ritka, hogy a hatóságok zaklatják az újságírókat, főleg a helyi médiumok újságíróit, de arra is volt már példa, hogy külföldi, különösen nyugati kapcsolatokkal rendelkező újságírókat börtönöztek be.

Egymilliárd dollárral szponzorálta Iránt a lebukott amerikai krőzus

Arról nem szólnak a beszámolók, hogy most éppen hol lehet Kenneth Zong, és hogy milyen motivációból küldött pénzt Teheránba.