A tilalom ellenére ezrek gyűltek össze a Tienanmen téri vérengzés évfordulóján Hongkongban

A hatóságok tiltása ellenére ezrek gyűltek össze a Tienanmen téri vérengzés 31. évfordulóján csütörtökön Hongkongban, több városrészben is gyertyagyújtással emlékeztek az elfojtott diáktüntetés halálos áldozataira.

Kínán belül eddig is csak Hongkongban és Makaón lehetett az 1989-es tüntetésekről és véres leverésükről megemlékezni. Idén a koronavírus-járványra hivatkozva még ezeket sem engedélyezték, például betiltották a hongkongi Victoria parkban évente megtartott hagyományos virrasztást is, azonban sokan ettől függetlenül összegyűltek a belvárosban.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy többen elkezdték lebontani a park köré vont korlátokat, majd egy nagyobb csoport behatolt a területre, ahol gyertyával a kézben, védőmaszkot viselve különböző szlogeneket skandáltak Hongkong felszabadításáról.

„Immár harminc éve minden évben eljövök a virrasztásra június 4-én, de idén ennek még a szokásosnál is nagyobb a jelentősége, mert Hongkong ugyanazt az elnyomást tapasztalja ugyanannak a rezsimnek a részéről, mint ami Pekingben történt. A felszólalás az egyetlen fegyverünk”

– mondta egy 74 éves helyi lakos.

Crowds in Hong Kong defy ban to mark Tiananmen Square anniversary

Crowds in Hong Kong defy a police ban to mark the anniversary of the 1989 Tiananmen Square crackdown.Some 3,000 riot officers were expected to be deployed in…

Később a rendőrök paprikaspray-vel oszlatták fel a demonstrálókat a Mong Kok negyedben, ahol több százan vonultak utcára, és egyesek úttorlaszokat állítottak fel. Többeket őrizetbe vettek.

A szakértők további tiltakozásokra számítanak. Hét katolikus templomban misét tartanak este, a Hongkongi Egyetem kampuszán pedig diákok délután megtisztították a mészárlás áldozatainak emlékművét.

„Tartunk attól, hogy utolsó alkalommal tarthattunk hasonló ceremóniát, de a hongkongiak örökké emlékeznek fognak arra, hogy mi történt június 4-én” – szögezte le egy fiatal nő.

A járványt legtöbben csak ürügynek tartják a hongkongi és makaói megemlékezés betiltására, a közvélekedés szerint egyértelműen politikai okok állnak a háttérben.

Sajtójelentések szerint Pekingben is fokozták a biztonsági intézkedéseket, az utcákon a szokásosnál is erősebb a rendőri jelenlét.

Csütörtökön Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kitett egy fényképet a Twitterre, amelyen az egykori diákmozgalom négy alakjával látható.

Erre reagálva a kínai külügyminisztérium szóvivője felszólította az Egyesült Államokat, hogy semmilyen formában ne avatkozzon bele az ország belügyeibe, s vessen véget az „ideológiai elfogultságnak”.

1989 tavaszán diákok kezdeményezésére hatalmas tömeg vert tábort a pekingi Tienanmen téren. A megmozdulások csúcspontján több mint egymillió ember gyűlt össze. A kommunista vezetés rendkívüli állapotot hirdetett, és a hadsereget küldte a tiltakozók ellen. A tüntetés szétverése során sokan meghaltak, de az áldozatok pontos száma a mai napig nem ismert, mert a történtekről Kínában szót ejteni sem lehet. A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát.

Kína szerint a Tienanmen téri mészárlás „helyes politikai lépés volt”

A kínai kormány szerint az ország jelenleg azért stabil, mert akkor megtették a szükséges lépéseket.