Kína szerint a Tienanmen téri mészárlás „helyes politikai lépés volt”

A vérfürdő harmincadik évfordulója előtt néhány nappal tette a kirívó nyilatkozatot a kínai védelmi miniszter, állítja a Hong Kong Free Press kínai híroldal.

Héthetes tüntetéssorozat után, melynek keretében diákok és munkások demokratikus változást és a korrupció eltörlését követelték az országban, kínai katonák és tankok végeztek demonstrálókkal és az utcai nézelődőkkel a pekingi Tienanmen térre vezető úton 1989 június 4-én. Az áldozatok számát többen közel tízezerre becsülik.

A mészárlás azonban egy kínai miniszter szerint megfelelő politikai lépés volt.

“Az incidens politikai zavargás volt, és a központi kormányzat lépéseket tett a felfordulás megfékezése érdekében, ami helyénvaló politikai lépés”

— jelentette ki Wi Fenghe védelmi miniszter egy szingapúri regionális védelmi fórumon.

A miniszter hozzátette, Kína az elmúlt években nagy változásokon ment keresztül, és azért élvezheti a jelenlegi stabilitást és fejlődést, mert akkor a kormány megtette a szükséges lépéseket.

Kínában továbbra is erősen cenzúrázzák a közösségi médiát, eltávolítva minden cikket, mémet, hashtaget és fotót, ami a Tienanmen téri eseményekhez kapcsolódik. Az 1989-es incidensről, és annak brutális elfojtásáról beszélgetni sem lehet, az évforduló előtt pedig módszeresen figyelmeztetnek a kínai hatóságok minden aktivistát, újságírót és jogászt az azzal kapcsolatos kommunikáció ügyében, írja a hírportál.

A témában való nyílt állásfoglalás azonnali letartóztatást von maga után.

A célegyenesben csinálják ki a Huaweit

A második helyen álló amerikai Apple-t szorongató kínai gyártó jövőre akár a Samsung első helyét is veszélyeztette volna, most azonban úgy tűnik, Trump a Google-on keresztül megállítja a menetelést.