Koronavírus: Segítséget kér az auschwitzi emlékmúzeum

A koronavírus-járvány idején a belépőjegyek eladásából származó bevételektől megfosztott auschwitzi múzeum adományokat kér további tevékenységéhez – olvasható az egykori náci német haláltábor területén működő emlékhely vezetése által szerdán kiadott felhívásban.

A múzeumot a járvány miatt március 12-én zárták be, újbóli megnyitását július elején tervezik. Az emlékhelyet a hét végén próbaképpen nyitva tartották, ezalatt a két nap alatt mintegy négyszáz ember kereste fel, ami az előző év azonos időszakában mért látogatottság kevesebb mint három százalékát jelenti – olvasható az MTI-hez is eljuttatott közleményben, amelyben hangsúlyozzák, hogy a belépőjegyek értékesítése a múzeumi bevételek fő forrása.

A múzeum vezetése úgy véli: az alacsony látogatottság hosszútávú lehet, ami hatással lesz mindenekelőtt a művelődési projektek megvalósítására.

A járványhelyzet következtében összeomlott a múzeum idei költségvetése – írják.

„A lengyel kulturális és örökségvédelmi minisztérium rendkívüli segítségének köszönhetően sikerült fenntartani az intézmény működését és a munkahelyeket, többletforrások nélkül azonban küldetésünk megvalósítása nagyon kérdésessé válik”

— olvasható a dokumentumban.

Online rendezik meg az idei Élet Menetét

Ön is helyezhet el virtuális emléktáblát, ha ellátogat a projekt honlapjára.

Az emlékhely autentikusságának megőrzését szolgáló karbantartási munkák nincsenek veszélyeztetve, ezeket ugyanis az Auschwitz-Birkenau Alapítvány forrásaiból valósítják meg – jegyzik meg. Az alapítvány már úgy döntött, kétszeresére növeli az idei évre eredetileg szánt támogatást. A 2009-ben létrejött alapot 40 állam, valamint magánszemélyek támogatják.

„A világjárvány után a világ – az időnként vészjósló jövendölések ellenére – nem lesz radikálisan más. Úgy mint korábban, (…) szükségünk lesz bölcs, közös múltunk legsötétebb tapasztalatain alapuló döntésekre”

— idézi a közlemény az auschwitzi múzeum igazgatóját, Piotr M. A. Cywinskit.

A múzeum művelődési, tudományos, kiállítói és kiadói tevékenységét támogató adományokat az intézmény honlapján keresztül várják.

A náci Németország Lengyelországnak a Harmadik Birodalomhoz csatolt részén 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára létesítette az Auschwitz I. koncentrációs tábort. A szomszédos birkenaui láger két évvel később jött létre.

Az auschwitzi emlékmúzeum 1,3 millióra teszi a táborkomplexumban fogva tartottak számát, közülük 1,1 millió volt zsidó, de sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is volt köztük. Auschwitzba 1944. május 15-től július 8-ig – kevesebb mint két hónap alatt – mintegy 440 ezer magyarországi zsidót deportáltak, ez lett a megsemmisítésük fő színhelye.

Dollármilliók jutnak a holokauszt oktatásra Amerikában

Több mint kétmilliárd forintnyi összeget szavazott meg Donald Trump az amerikai holokauszt oktatására, melynek szakmai felelőse a washingtoni Holokauszt Múzeum lesz.