Online rendezik meg az idei Élet Menetét

A szervezők korábban közölték, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztják idén az április 21-re tervezett menetet.

„Az elmúlt 32 évben most először fordul elő, hogy nem tudunk menetet tartani Auschwitz-Birkenauban” — emelte ki Dr. Shmuel Rosenman, az Élet Menete elnöke. A szervezők korábban közölték, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztják idén az április 21-re tervezett eseményt.

„De ez sem állíthat meg minket. Folytatjuk a következő generáció tanítását azokkal az értékekkel, amiket az elmúlt három évtizedben megtanultunk” — tette hozzá.

A vezető egyúttal bejelentette, hogy szervezete a #NeverMeansNever (a soha azt jelenti, hogy soha) címszó alatt új online projektet indít, és a résztvevők olyan személyes üzeneteket küldhetnek, amit az auschwitz-birkenaui haláltábor egyik vasútvonalán helyezhetnek el „virtuálisan”.

„Elköteleztük magunkat a Holokauszt-áldozatok és túlélők, valamint a jövő generációi számára, hogy mindig itt leszünk, és emlékeztetjük a világot az emberi történelem legborzasztóbb eseményére, valamint felhívjuk a figyelmet a rasszizmus és antiszemitizmus következményeire”.

1988 óta nem volt példa arra, hogy eltöröljék az Élet Menete eseményét. Minden esztendőben több ezer résztvevő érkezik Lengyelországba — köztük túlélők, diákok, oktatók és sokan mások. Napjainkig 260 ezernél is többen tették meg az Aushwitzból Birkenauba tartó, 3.2 kilométeres távot az emlékmenet keretein belül.

A projekt legelső résztvevőjeként Reuven Rivlin izraeli elnök helyezett el virtuális plakettet.

„Együtt, a rasszizmus elleni harcban. Együtt, az antiszemitizmus és szélsőségek elleni harcban”

— írta a vezető, akihez hasonlóan több más prominens személy is üzent. A Genezis-díjjal kitüntetett Natan Saranszkij mellett David Friedman, az USA izraeli nagykövete, valamint Jichák Herzog, a Zsidó Ügynökség elnöke, és Lord Jonathan Sacks brit rabbi is csatlakozott a kezdeményezéshez — írta a Jerusalem Post.

Ön is helyezhet el virtuális emléktáblát, ha ellátogat a projekt honlapjára:

https://nevermeansnever.motl.org/