Online rendezik meg az idei Élet Menetét

A szervezők korábban közölték, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztják idén az április 21-re tervezett menetet.

„Az elmúlt 32 évben most először fordul elő, hogy nem tudunk menetet tartani Auschwitz-Birkenauban” — emelte ki Dr. Shmuel Rosenman, az Élet Menete elnöke. A szervezők korábban közölték, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztják idén az április 21-re tervezett eseményt.

„De ez sem állíthat meg minket. Folytatjuk a következő generáció tanítását azokkal az értékekkel, amiket az elmúlt három évtizedben megtanultunk” — tette hozzá.

A vezető egyúttal bejelentette, hogy szervezete a #NeverMeansNever (a soha azt jelenti, hogy soha) címszó alatt új online projektet indít, és a résztvevők olyan személyes üzeneteket küldhetnek, amit az auschwitz-birkenaui haláltábor egyik vasútvonalán helyezhetnek el „virtuálisan”.

„Elköteleztük magunkat a Holokauszt-áldozatok és túlélők, valamint a jövő generációi számára, hogy mindig itt leszünk, és emlékeztetjük a világot az emberi történelem legborzasztóbb eseményére, valamint felhívjuk a figyelmet a rasszizmus és antiszemitizmus következményeire”.

1988 óta nem volt példa arra, hogy eltöröljék az Élet Menete eseményét. Minden esztendőben több ezer résztvevő érkezik Lengyelországba — köztük túlélők, diákok, oktatók és sokan mások. Napjainkig 260 ezernél is többen tették meg az Aushwitzból Birkenauba tartó, 3.2 kilométeres távot az emlékmenet keretein belül.

A projekt legelső résztvevőjeként Reuven Rivlin izraeli elnök helyezett el virtuális plakettet.

„Együtt, a rasszizmus elleni harcban. Együtt, az antiszemitizmus és szélsőségek elleni harcban”

— írta a vezető, akihez hasonlóan több más prominens személy is üzent. A Genezis-díjjal kitüntetett Natan Saranszkij mellett David Friedman, az USA izraeli nagykövete, valamint Isaac Herzog, a Zsidó Ügynökség elnöke, és Lord Jonathan Sacks brit rabbi is csatlakozott a kezdeményezéshez — írta a Jerusalem Post.

Ön is helyezhet el virtuális emléktáblát, ha ellátogat a projekt honlapjára:

March of the living

For the first time in 32 years, there was no March of the Living on Holocaust Remembrance Day, due to the Coronavirus. The March of the Living Virtual Plaque Project will continue our tradition of placing messages on plaques on the train tracks of Auschwitz-Birkenau.