Amerika lassítaná Izrael annexiós terveit?

Az izraeli 13-as csatorna esti riportja amerikai és izraeli tisztviselőket idézve arról számolt be, hogy a Fehér Ház hétfőn tárgyalásokat folytatott az új izraeli kormánnyal, hogy pontos képet kapjon, hogyan szándékozik Izrael Júdea és Szamária egyes részeinek egyoldalú annektálását előmozdítani.

A koalíciós megállapodás Benjamin Netanjahu miniszterelnök és partnere, Beni Ganz (Kék-Fehér) között lehetővé teszi a miniszterelnök számára az annektálás szavazásra bocsátását a Trump-kormánnyal koordináltak szerint a kabinetben vagy a parlamentben már július 1-én – emlékeztet az Új Kelet online.

A Trump-kormány azonban még nem döntötte el, hogy zöld utat ad-e Netanjunak az annektáláshoz.

Az USA izraeli nagykövete, David Friedman hétfő délelőtt találkozott Ganz védelmi miniszterrel és rotációs miniszterelnökkel, hogy megvitassa az ügyet.

Órákkal később Donald Trump veje és vezető tanácsadója, Jared Kushner, Avi Berkowitz fehér házi küldött és Friedman nagykövet konferenciahívás keretében megvitatta Netanjahuval és Izrael amerikai nagykövetével, Ron Dermerrel az új izraeli kormány annektálási terveit.

A megbeszéléseket követően egy vezető izraeli tisztviselő azt nyilatkozta a 13-as csatornának, hogy az volt a benyomása, a Fehér Ház le akarja hűteni a közelgő annektálás körüli hangulatot és a végső döntés meghozatala előtt „a folyamatot nagymértékben le akarja lassítani”,

mivel a kormány most többek között a George Floyd miatt kitört országos tiltakozásokra koncentrál, akit múlt héten Minneapolisban megölt egy rendőr, valamint a tetőző COVID-19 válságra és az azt kísérő gazdasági krízisre.

A miniszterelnök egy csütörtöki interjúban kijelentette, hogy továbbra is szándékában áll, a tervezett időpont szerint, elindítani az annektálási folyamatot, miután az amerikai és izraeli tisztviselőkből álló térképészeti bizottság befejezi a munkát, meghatározva a terület pontos vonalait, melyek Trump elnök januárban bemutatott verzióján alapulnak – írja az Új Kelet online.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Az izraeli hadsereg már az annektálás utáni időkre készül

Beni Ganz védelmi miniszter parancsba adta az izraeli hadsereg főparancsnokának, hogy a csapataik készüljenek fel az izraeli szuverenitás kiterjesztésének az esetleges következményeire.