Az izraeli hadsereg már az annektálás utáni időkre készül

Beni Ganz védelmi miniszter parancsba adta az izraeli hadsereg főparancsnokának, hogy a csapataik készüljenek fel az izraeli szuverenitás kiterjesztésének esetleges következményeire. 

Hétfőn Beni Ganz védelmi miniszter a Kék és Fehér pártnak tartott eligazítást. A politikus a találkozón elmondta, hogy arra utasította Aviv Kovachit, az izraeli hadsereg vezérkari főnökét, hogy készüljenek lehetséges forgatókönyvekkel az annektálás utáni időszakra – írja a a Jerusalem Post. 

„Trump elnök terve lehetőség Izrael számára, hogy meghúzza és véglegesítse határait” – jelentette ki Ganz.

A politikus elmondta, hogy Netanjahu felvette a kapcsolatot az amerikai adminisztrációval a terv megvalósításával kapcsolatban.

Ganz szerint fontos, hogy konszolidált maradjon a viszony Jordániával és Egyiptommal, mivel Izrael biztonsága attól is függ, hogy mennyire sikerül együttműködni a környező országokkal.

A vezető jordániai kormánytisztviselők azt állítják, hogy egyetlen megbeszélés se volt az izraeli féllel azzal kapcsolatban, hogy Izrael annektálni fogja a Jordán-völgyet és a zsidók lakta településeket. A tisztviselők Netanjahu nyilatkozatai alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a miniszterelnök elhatározta magát az annektálás mellett.

Az izraeli kormány nem erősítette meg, és nem is tagadta, hogy folynának tárgyalások a jordániai vezetéssel. Nikolaj Mladenov ENSZ Közel-Keleti Békefolyamatért felelős különleges koordinátora hétfőn Gabi Askenázi izraeli külügyminiszterrel tárgyalt. Mladenov a megbeszélést követően azt írta Twitteren, hogy az ENSZ továbbra is elkötelezett a kétállami megoldás iránt.