„Nem lehetsz első a Földön, ha második vagy az űrben”

Szombat éjjel sikeresen felbocsátották a SpaceX két asztronautát szállító űrrakétáját, miután a kilövést a rossz időjárás miatt korábban el kellett napolni.

„Nem lehetsz első a Földön, ha második vagy az űrben” — jelentette ki az amerikai elnök a floridai Kennedy Űrközpontban tartott beszédében szombaton, miután sikeresen felbocsátották a SpaceX űrrakétáját, fedélzetén két amerikai asztronautával, a vállalat 18 éves történetében először.

Donald Trump amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a modern világot azok az emberek építették fel, akik mertek kockázatot vállalni. Közéjük sorolta Elon Muskot, a SpaceX magánvállalat alapítóját és vezetőjét is, majd leszögezte, hogy

a kreatív magánszektorral történő együttműködés lesz az amerikai űrkutatás és űrhajózás jövője.

Eredetileg szerdán lőtték volna ki a Crew Demo-2 kapszulát, de ezt a rossz időjárás miatt szombat éjjelre kellett halasztani.

Crew Demo-2

After standing down from launch on Wednesday May 27, SpaceX is now targeting Saturday, May 30 for Falcon 9’s launch of Crew Dragon’s second demonstration (De…

Elon Musk az űrexpedícióval a NASA-nak igyekezik bebizonyítani, hogy a civil űrrepüléshez szükséges minden feltételt képes biztosítani.

Trump emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok a Marsra készül expedíciót küldeni, a Holdra indítandó űrhajón pedig női asztronauta is helyet kap. Hangsúlyozta, hogy országa a világűrbe soha nem látott fejlettségű fegyverrendszereket telepít majd, amelyek tervezése már folyamatban van.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok visszanyerte a világban betöltött vezető szerepét és tekintélyét.

„Semmilyen területen nem leszünk másodikak” — jelentette ki, hozzátéve, hogy kormányzata teljesen újraépíti az ország haderejét, ennek keretében pedig űrhaderőt hoz létre.

Az ünnepségen Trump mellett jelen volt Elon Musk is, akinek egyébként a sikeres szombati felbocsátás előtti napon indításkor felrobbant az egyik kísérleti rakétája egy dél-texasi telepen. A detonációban senki sem sérült meg.

SpaceX: 60 műhold az internetért

Csillagászok aggódnak, hogy az égbolton láncolatban átvonuló fényes műholdak zavarni fogják tudományos megfigyeléseiket.