Fordulópont a kiberhadviselésben?

Jigal Unna, az izraeli nemzeti kiberigazgatóság feje szerint, ha az Iránnak tulajdonított, vízellátó rendszert élő hackertámadást nem érzékelték volna időben, katasztrófába is torkollhatott volna.

A múlt havi „összehangolt, szervezett” kibertámadás a zsidó állam kulcsfontosságú infrastrukturájának megszakítását célozta — jelentette ki a kiberigazgatóság feje csütörtökön — írja a The Times of Israel.

Bár Jigal Unna nem említette Iránt közvetlenül, és kommentálta az azt két héttel követő állítólagos izraeli megtorló akciót sem, mellyel elvileg egy kulcsfontosságú iráni kikötőt zártak le, azt azonban kijelentette: az elmúlt időszak eseményei a fedett hadviselés új éráját hozták el,

hozzátéve a Trónok Harca sorozatból kölcsönvett baljós figyelmeztetést: „Közeleg a kibertél”.

„A »sebes« nem elég jó kifejezés arra, hogy leírja, a kibertérben milyen gyorsan és milyen őrült és hektikus módon haladnak előre a dolgok, és azt hiszem, úgy fogunk majd emlékezni a múlt hónapra és 2020 májusára, mint a modern kiberhadviselés történetének fordulópontjára” — jelentette ki egy videójában, melyen a CYbertechLive Asia nemzetközi digitális kiberkonferencia résztvevőihez szólt.

Kibertámadás érte Izrael vízellátó rendszerét

Izrael megakadályozott egy nagy és koordinált támadást a hétvégén, ami az ország vízműveit célozta meg. 

„Amennyiben a rosszfiúk terve sikerült volna, akkor mosta korona-krízis kellős közepén hatalmas, civil lakosságot érintő károkkal, illetve vízhiánnyal kellene szembesülnünk.”

Izrael és Irán csúcstechnológiás hackeléseken és az internetes támadásokon keresztül évek óta fedett csatákat vívnak. Az egyik leghíresebb akciót Izraelnek tulajdonítják, mely állítólag évekkel ezelőtt megalkotta a Stuxnet nevű számítógépes programot, az iráni nukleáris program megzavarására, és sikerült jelentősen visszavetnie azt.

Unna szerint az Izrael vízrendszerébe való kiberbetörési kísérlet a modern történelem során először a való életben, és nem csak adatokban vagy informatikában akart kárt tenni.

Amennyiben az Izraeli Nemzeti Kiberigazgatóság nem észlelte volna a támadást időben, akár klór vagy más kémiai vegyszerek is rossz arányban vegyültek volna az ivóvízzel, és az „káros és katasztrofális” eredményekkel járt volna.

Hozzátette, a támadás nem pénzszerzési céllal, hanem Izrael nemzetbiztonságában való károkozási célzattal történt, de minden bizonnyal további hasonló akciók is tervben vannak, így gőzerővel készülnek a soron következőre.

Izrael áll az iráni kikötők elleni kibertámadás mögött

Egy külügyi szakértő elmondása szerint a támadás teljesen lebénította az iráni kikötő informatikai rendszereit.