Az amerikai képviselőház szankciós törvénytervezetet fogadott el Kína ellen

Az amerikai képviselőház szerdán szankciós törvénytervezetet fogadott el Kína ellen az ujgur kisebbség helyzete miatt.

A demokrata többségű képviselőház 413:1 arányban szavazta meg a jogszabályt. Ugyanezt a javaslatot egy héttel korábban a szenátus már egyhangúlag elfogadta.

A törvénytervezet büntetőintézkedéseket követel a muzulmán vallású ujgur kisebbség tagjainak „tömeges internálásáért felelős kínai vezetők” ellen.

A jogszabályt eredetileg Marco Rubio floridai republikánus szenátor terjesztette elő, javasolva, hogy az ujgurok emberi jogainak megsértéséért felelős kínai kormányzati tisztségviselőktől vonják meg az esetleges amerikai beutazási vízum lehetőségét, valamint az amerikai kormányzat tanulmányozza további szankciók lehetőségét. A határozat egyben felkéri az amerikai külügyminisztériumot az emberi jogok megsértéséről szóló külön jelentés összeállítására is.

Erőszak, kínzás, emberkísérletek – szökött rab beszél a kínai Gulágról

A kínai átnevelő táborok kegyetlen világáról mesél egy muszlim nő, aki sikeresen megszökött és Svédországban kapott menedéket.

Demokrata párti és republikánus törvényhozók egyaránt azon meggyőződésüket hangoztatták, hogy a jogszabály elfogadása szükséges lépés az elnyomás felszámolásához a térségben.

„Peking a gazdasági hatalmát használja fel a bírálatok elfojtásához és rettenetes emberi jogi visszaéléseihez”

– fogalmazott Brad Sherman kaliforniai demokrata párti képviselő, s leszögezte: a tervezet megszavazásával az amerikai törvényhozók üzennek, hogy „az ujgurok mellett állnak, és küzdenek az elnyomottakért”.

Michael McCaul texasi republikánus képviselő az ujgurok és más, nyugat-kínai muszlim kisebbségek „kulturális népirtásáról” beszélt a képviselőházban, közvetlenül a voksolás előtt. Úgy fogalmazott:

„ezeket az etnikai kisebbségekhez tartozó embereket az elmúlt években begyűjtötték és koncentrációs táborokba kényszerítették, ahol állami propagandával mosták át az agyukat, és kényszermunkára kötelezték őket”.

A kongresszus mindkét háza által elfogadott javaslatot még Donald Trump amerikai elnöknek kell ellátnia a kézjegyével, hogy törvényerőre emelkedhessék.

A muszlim vallású ujgurok mintegy tízmillió lelket számláló közössége Kína nyugati részén, Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen él.

Kína mesterséges intelligenciával vadászik az ujgurokra

Kiszivárgott dokumentumok szerint a kínai hatóságok mesterséges intelligencia segítségével döntik el, hogy kik azok a személyek, akiket le fognak tartóztatni.