Paradigmaváltás: Zsidók jelentek meg a szaúdi tévében

„Tudatnunk kell az új generációkkal azt, hogy mik történtek korábban az arab országokban” – nyilatkozta a főszereplő.

Szaúdi televízió-sorozat készült az Arab-öbölmenti térségben élő zsidóság küzdelmes sorsáról a negyvenes-ötvenes években. A cselekmény főleg Izrael megalapításának idejében játszódik — derül ki a Jewish Chronicles cikkéből.

Az Áron anyja című műsort a szaúdi MBC kezdte el sugározni a Közel-Keleten, még Ramadán idején. Főszereplője egy zsidó asszony, aki az 1940-es és ’50-es években élt a régióban.

„Az emberek itt testvérekként éltek, nem vallásos megosztottságban”

— hangzik el Hayat Al-Fayad, a főszereplőt alakító színésznő szájából.

Egy másik, 1948-ban játszódó részben — azután, hogy a helyiek között elterjedt Izrael megalapításának a híre — valaki azt kiáltja: „A zsidók erőszakot tettek Jeruzsálemen”, majd egy zsidót holtan találnak a helyi zsinagógában.

Al-Fayad egy interjúban arról beszélt, hogy a műsornak különleges célja van.

„Tudatnunk kell az új generációkkal azt, hogy mik történtek korábban az arab országokban”.

Egy szaúdi kommentátor pedig kiemelte: az arab nézők, különösen az Arab-öbölben, nincsenek hozzászokva a zsidó karakterek látványához — kivéve, ha valamilyen gonosz, elnyomó vagy kém szerepről van szó.

„Itt, az öböl-menti képernyőkön most először láthatnak a nézők zsidó kultúráról szóló elemeket”.

A műsor természetesen nem maradt kritikák nélkül, néhány palesztin bojkottot is hirdetett.

Noha a palesztinok ügye mentén továbbra is diplomáciai konfliktus áll fent Izraellel, nyílt titokká vált az elmúlt években, hogy egyre több Öböl-menti arab monarchia igyekszik javítani kapcsolatait a zsidó állammal.

Három Öböl-menti állam összefogna Izraellel a vírus elleni küzdelem jegyében

A térség arab államai már évekkel ezelőtt több területen elkezdték felmelegíteni a zsidó állammal való stratégiai kapcsolataikat, most a járvány újabb lehetőséget teremtett a közeledésre.