Internetes Oscart nyert a „magyar Anne Frank” Instagram sztorija

Két kategóriában is nyert a 24. Webby Awards-on az Eva.Stories Instagram-oldal, ahol izraeli filmesek rövid videókban mutatják be a 13 évesen deportált Heyman Éva történetét – írja a NoCamels.com izraeli hírportál.

A digitális tartalmak legmagasabb szintű elismerésének számít, ezért is nevezik az „Internet Oscarjának” a Webby Awards-ot, amelyet 24. alkalommal rendeztek meg idén.

Az Eva.Stories-t a „legjobb sorozat és kampány az oktatásban és az ismeretterjesztésben”, valamint „a közösségi média legjobb használata egy marketing kampányban” kategóriákban jelölték. Minden kategóriában két nyertest hirdetnek az összesen 13 ezer projekt közül.

Milliók látták az Auschwitzban meggyilkolt magyar kislányról szóló videókat

„Éva története” címmel az Instagramon mutatják be a tizenhárom éves korában meggyilkolt Heyman Éva naplóját — három nap alatt 120 millióan nézték meg a videóbejegyzéseket.

Az Eva.Stories-t tavaly indították izraeliek az Instagramon a Holokauszt Emléknap idején. Heyman Éva történetét mutatják be a közösségi oldalon rövid videókban. A 13 éves lány Nagyváradon élt, amikor a nácik megszállták Magyarországot a második világháborúban, 1944. március elején.

Az összesen 220 rövid videó a lány naplóján alapul, és úgy mutatja be a történteket, mintha már abban a korban is létezett volna okostelefon, internet és közösségi média.

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Évát egy brit színésznő játssza, az első részekben még boldogan nevetgél a barátaival, jégkrémet vesz szerelmével, táncol, születésnapi gyertyákat fúj el. Lelkesen mesél arról, hogy a nagyszüleivel lakik és arról álmodozik, hogy egyszer híres fotóriporter lesz Londonban.

A videók aztán gyorsan sötét és horrorisztikus fordulatot vesznek. Bemutatják, hogy a nyílt utcán „büdös zsidónak” nevezik, tankokon ülő nácik katonák bámulnak rá, miközben bevonulnak Nagyváradra, sárga csillag viselésére kötelezik őket, majd családjával együtt deportálják.

Heyman Éva 13. születésnapján, 1944. február 13-án kezdi írni naplóját. Az utolsó bejegyzést május 30-án írta, néhány nappal a deportálás előtt. Csak az anyja, Zsolt Ágnes élte túl a haláltábort. Lánya naplóját akkor találta meg, amikor visszatért nagyváradi otthonukba. Később öngyilkos lett.

Izraeli vállalkozó népszerűsíti egy Auschwitzban megölt magyar zsidó kislány naplóját

Vannak, akik szerint Heyman Éva fiktív Instagram-fiókja tiszteletlenség az emlékével szemben.

Éva naplóját Mati Kochavi elismert izraeli tech-vállalkozó és lánya, Maya választotta, Ukrajnában forgatták 2019-ben, három hét alatt, 400 fős stábbal.

„Az izraeli emberek által lett az Eva.Stories az, ami, azzal, hogy átérezték, szerették és követték”

– közölte közös nyilatkozatban Mati és Maya Kochavi az elismerésre reagálva.

Az Eva.Stories-nak több mint egymillió követője van az Instagramon.