Milliók látták az Auschwitzban meggyilkolt magyar kislányról szóló videókat

„Éva története” címmel az Instagramon mutatják be a tizenhárom éves korában meggyilkolt Heyman Éva naplóját — három nap alatt 120 millióan nézték meg a videóbejegyzéseket.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, „Éva története” címmel indított új emlékprojektet a közösségi médiában egy izraeli informatikai cég milliomos tulajdonosa, Mati Kochavi. A kezdeményezés keretein belül Instagramon mutatják be Heyman Éva történetét, akit a második világháború során Auschwitzba deportáltak nagyszüleivel.

Izraeli vállalkozó népszerűsíti egy Auschwitzban megölt magyar zsidó kislány naplóját

Vannak, akik szerint Heyman Éva fiktív Instagram-fiókja tiszteletlenség az emlékével szemben.

Az akkor tizenhárom éves tinédzser három és fél hónapon át vezetett naplót 1944-ben Nagyváradon májusi deportálásáig. A meggyilkolt lány édesanyja a háborút túlélte és megtalálta, majd több mint ötven évvel ezelőtt könyv formában kiadta gyermeke írását, amely azóta feledésbe merült. Az izraeli vállalkozás azonban új formában megpróbálja életre kelteni történetét.

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Az Instagram oldal Jom Hasoá előestéjétől elérhető, és ma már több mint egymillió követője van a fióknak. A követők száma folyamatosan emelkedik, és több ezer híresség, színész, valamint művész csatlakozott már Izraelben, és a világ különböző pontjain. A projekt vezetőinek beszámolója szerint 3.5 milliónál is több interakció történt az oldalon — sokan például üzeneteket küldenek lánynak címezve.

„100 ezer ember fejezte ki a szeretetét Évának egy órán belül, és voltak, akik utolsó üzenetként írtak neki” — mesélte Mati Kochavi lánya az izraeli médiának. „Éva története egyfajta híddá vált azok között a felfogások között, amik azt egymást váltó generációkat jellemzi a megemlékezek kapcsán” — tette hozzá.

„Emberek, és köztük fiatalok is írnak nekünk — azaz Évának, hogy kifejezzék a felé kialakult mély érzelmi kapcsolatukat, mintha a legjobb barátaik lennének. Ez számunkra azt üzeni, hogy bizony lehetséges az emlékezés számára innovatív és tartalmas modelleket kitalálni” — tette hozzá Maya Kochavi, aki az Arutz7-nek adott angol nyelvű interjúban további részleteket mesél a kezdeményezésről.

Meet the Co-writer of Eva’s Story

http://www.israelnationalnews.com