Egyre pechesebbek a kínai cégek Izraelben

Elveszített kínai pályázat, amerikai nyomásgyakorlás az 5G piacán komoly versenyfutás történik Izraelben a két állam között. 

Nem a kínai pályázó nyerte el a világ legnagyobb vízsótalanítójára kiírt izraeli pályázatot — írta a Ynetnews kedden. Az MTI szerint a lap úgy tudja, hogy Mike Pompeo, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere két héttel ezelőtti izraeli látogatásán aggodalmát fejezte ki Kína izraeli gazdasági térnyerése miatt, és azt kérte, hogy ne a kínai pályázó nyerje el a tendert.

Az évi 200 millió köbméter édesvíz előállítását célzó Szorek 2. mintegy 35 százalékkal fogja növelni Izrael édesvíz-termelését, ha hatodikként csatlakozik a már működő öt, jelenlegi vízsótalanítóhoz.

A Palmachim kibuc mellett, a tengerpartnál tervezett üzem a világ legnagyobb ilyen létesítménye lesz.

A pénzügyminisztérium közleményt adott ki, miszerint az IDE Technologies, a német KFW Bank, az Európai Beruházási Bank (EIB), és az izraeli Bank Leumi nyerte el közösen a két éve meghirdetett pályázatot. A bankok mintegy 150 millió eurót, azaz több, mint 50 milliárd forintot biztosítanak az építkezéshez.

Az IDE ajánlata példátlanul kedvező volt a közlemény szerint, köbméterenként mintegy 1,45 sékelért (mintegy 130 forint) ígérte az édesvíz termelését, ami mintegy 0,65 sékellel (közel hatvan forint) kevesebb a sótalanított vízért jelenleg fizetett legalacsonyabb árnál.

Az új vízsótalanítóval az izraeli gazdaság mintegy évi 3,3 milliárd sékelt (közel 300 milliárd forintot) tud majd megtakarítani.

Máshol is versenyfutás zajlik

A Ynetnews felhívta a figyelmet egy másik tender napokban várható eredményhirdetésére is, amelyet az Izraeli Elektromos Művek hirdetett meg a Ramat Hovavban található erőműre, és amelyen a kínai, kormányzati kézben lévő China Harbour Engineering is indult.

Ha a kínai ajánlat lesz a legkedvezőbb, és elfogadják azt, akkor Izrael ismét védekező helyzetbe kerül az amerikaiakkal szemben.

Ha viszont elutasítják, azzal Izrael azt üzeni Kínának, hogy az amerikai álláspont elfogadásával Izraelben nem nyerhetnek el infrastrukturális beruházási tendereket.

Pompeo két héttel ezelőtti izraeli látogatása után arról számoltak be, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorol Izraelre, hogy csökkentse Kína részvételét a helyi infrastrukturális pályázatokon.

Az 5G piac is érintett

A Haaretz keddi cikke alapján a verseny az 5G technológia térfelén is zajlik, és David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete arra kérte Izrael kommunikációs miniszterét, hogy ne adjon lehetőséget kínai vállalatoknak a piacon.

Az izraeli kormány tavaly hirdetett tendert az ország 5G frekvenciáját illetően.

Egy pentagoni tisztségviselő a Haaretznek azt mondta, hogy Washington biztonsági kockázatokra hivatkozva intette Izraelt arra, hogy kerülje el kínai technológia bevezetését.

A Fehér Ház „ártalmas tevékenységgel” vádolja Kínát

A Fehér Ház szerda este nyilvánosságra került jelentése rávilágít: a másként gondolkodónak tartott embereket önkényesen elhurcolják, fogva tartják, megkínozzák Kínában.