„Nincsenek véletlenek” – Az összeesküvés-elméletek hét jellemzője

Bejárta a világot a „Plandemic” című összeesküvés-elmélet videó a közösségi média minden csatornáján, milliós letöltéseket és megtekintéseket generálva. A videóban a valaha szebb napokat látott virológus, az oltásellenes mozgalomban is aktív Judy Mikovits arról beszél, hogy a COVID-19 vírus csak átverés, amelynek célja a majdani vakcinából származó profitszerzés – írja a World Economic Forum.

A videó az összeesküvés-elméletek klasszikus példája, a benne szereplő adatokat számos, a tények ellenőrzésével foglalkozó és tudományos oldal cáfolta, mint például a Politifact, a Science vagy a FactCheck.

Miközben a szakértőknek kötelességük cáfolni a videóban megjelenteket, érdemes áttekinteni, milyen tipikus konteó eszközökkel manipulál ez a videó, amennyiben ugyanis ismerjük ezeket a technikákat, úgy könnyebben felismerjük majd a hasonlókat.

Az alábbiakban az összeesküvés-elméletek hét leggyakoribb technikáját ismertetjük:

  1. Egymásnak ellentmondó tények

A konteó gyártók annyira meg vannak győződve saját igazukról, hogy az sem zavarja őket, ha egymásnak ellentmondó tényeket tálalnak. A „Plandemic” videó például két egymásnak ellentmondó esetet említ a COVID-19 járvány eredetét illetően. Egyrészről azt állítja, hogy a SARS-CoV-2 vírus egy vuhani laboratóriumból ered, másrészt pedig azt mondja, hogy a vírust korábbi védőoltásokból szereztük, melyet a maszk viselése aktivál. A kettő egymásnak ellentmondó eredet történet nyilvánvaló inkonzisztencia.

  1. A hivatalos források diszkreditálása

Az összeesküvés-gyártók nagyon félnek a hivatalos úton érkező információtól, hiszen ha az nem az elméletüket igazolja, akkor bizonyára nem is igaz.

Azonban ha azt gondoljuk, hogy minden hivatalos információ hamis, az olyan ajtókat nyit ki, melyeken igen nehéz visszafordulni. A koronavírussal kapcsolatban ez olyan szervezeteket is érinthet, mint a WHO vagy más komoly szakmai tekintéllyel rendelkező intézmények.

  1. Rossz szándék

A konteó-gyártók eleve rossz szándékot feltételeznek mindenkiről. A mostani esetben a „Plandemic” gyakorlatilag mindenkit szándékossággal vádol, a tudósokat, a védekezésben dolgozókat, akiket százezrek haláláért tesznek felelőssé.

  1. Az érvek elhagyása

Mikor az összeesküvés-elméleteket kiagyalók egy-egy elmélete tarthatatlanná kezd válni, sokszor elhagyják azokat, azonban általános vélekedésük, hogy „valami nagyon nincs rendben”, nem változik.

Számos videó leplezte le a „Plandemic” állításait, ez az egyik:

VERIFY: Debunking the „Plandemic” viral video

The TEGNA Verify team found the viral 25-minute video is trying to push a narrative filled with falsehoods and a lack of evidence – leading reporter Jason Pu…

A „Plandemic” videóban például a film rendezője, Mikki Willis, amikor megkérdezik tőle, vajon a COVID-19 járványt valaki profitszerzésre használja-e, azt válaszolja: „őszintén szólva nem tudom, hogy ez egy nemzetközi vagy természetesen adódó helyzet, fogalmam sincs róla.”

Más szóval nem tudja, de azt tudja, hogy valami nincs rendben.

  1. Áldozati szerep

Az összeesküvés-elméleteket kitalálók magukat minden esetben áldozatként azonosítják. A „Plandemic” videóban az egész világ valamiféle üldöztetés áldozata, melyet a média és az összeesküvés-elméletet gyártók maguk fednek fel.

  1. Bizonyítékokra való immunitás

Többek közt azért is nehéz meggyőzni az összeesküvésben hívőket tévedésükről, mert számukra a bizonyítékok esetleges hiánya is bizonyítékként szolgál elméletük alátámasztására.

  1. Minden egy irányba mutat

A konteó gyártói mindenhol ráutaló jeleket látnak, és ők azok, akik a képzeletbeli pontokat összekötik. A véletlenszerű események mögött minden esetben szándékosságot vélnek felfedezni.

Miként lehet azonban az összeesküvés-elméleteknek ellenállni? Az első és legfontosabb a kritikus gondolkodás. Ennek egyik lehetséges megnyilvánulása, hogy az összeesküvés-elméletek láttán felhívjuk a figyelmet a fent említett jellemzők megjelenésére. A konspirációs gondolkodás ellentéte a kritikus gondolkodás, az egészséges szkepticizmus minden esetben.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban természetesen nem csak a „Plandemic” videó volt az egyetlen összeesküvés-elméletet bemutató anyag. Felmérések szerint jelentősen erősödtek az antiszemita jellegű megnyilvánulások, jellemzően a közösségi médiában, a zsidókat a vírus okozóiként és terjesztőiként feltüntetve.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) jelentése szerint

a járvány előrehaladtával megjelentek az antiszemita konspirációs teóriák, annak ellenére, hogy világszerte nagyon súlyosan érintette a járvány a zsidó közösségeket. Az egyik legnépszerűbb összeesküvési elmélet az volt, hogy „a zsidók találták ki a járványt, hogy nagy pénzt keressenek az ellenszeren.”

Alex Friefeld, az ADL kutatója szerint a vírussal kapcsolatos antiszemita összeesküvés-elméletek már a járványról szóló első híradások után felröppentek.

„A legnépszerűbb elmélet szerint a zsidók profittermelésre akarják felhasználni a járványt. Ők alkották meg a vírust, és arra várnak, hogy összeomoljon a piac, majd bennfentes kereskedelem révén nagy bevételre tegyenek szert. A vádak nem szorulnak a radikális csoportok megszokott fórumaira, hanem a Facebook, az Instagram és a Twitter felületein is gyakran megjelennek ” – mondta Friefeld.

Egyes országokban – mint Irán vagy Törökország -, az állami televízió-csatornákon is helyet kapnak ezek a téveszmék. Egy török műsorban például az egyik meghívott vendég a következőket mondta:

„A zsidók és a cionisták fejlesztették ki ezt az újfajta vírust, hogy biológiai fegyverként vessék be, akár a madárinfluenzát. Ezzel akarják a maguk képére formálni a világot, országokat elfoglalni és semlegesíteni a világ lakosságát”.

A gyűlölet vírusa: a járvány miatt nőtt az idegenellenesség és az antiszemitizmus

Az ENSZ főbiztosa szerint az elmúlt hónapokban megszaporodtak a gyűlölködő megnyilvánulások, online és személyes formában is.