Jönnek az elviselhetetlenül forró nyarak a Földközi-tenger partján?

Múlt héten hőség volt Izraelben és a klímaszakértők szerint a jövőben sok, hasonlóan hosszú és intenzív hőhullámra lehet számítani. 

A múlt heti hat napos hőhullám valószínűleg az izraeli történelem leghosszabb, és legmelegebb hőhulláma volt. A Földközi-tenger partján mindig forró volt a nyár, de a klímatudósok szerint a jövőben a hőmérők még magasabb fokokat fognak mutatni – írja a Times of Israel.

Hadas Saaroni, a Tel-Aviv Egyetem klimatológusa szerint nem feltétlenül egy-egy különleges időjárási jelenségre kell figyelni, hanem a folyamatot teljességében kell vizsgálni.

A Földközi-tenger régiója felmelegedési forrópontnak számít, amely 1,5 C fokkal melegedett az ipari forradalom óta, ami 20%-al magasabb a globális átlagnál.

A májusi hőhullám során egyes helyeken 45 C fok fölé futott a higanyszál. Három ember halt meg a forróság miatt, és több helyen bozóttűz miatt evakuálni kellett a lakosokat.  A meleg miatt több iskolában hazaküldték a diákokat, mert maszkban nehezen tolerálható a forróság.

Saaroni szerint  még a koronavírus járvány alatt sem szabad a klímaváltozás veszélyét elfelejteni.

A környezetvédelem miniszteri posztja már 2017 óta betöltetlen Izraelben. Az utolsó miniszter távozása előtt készített egy akciótervet, hogy Izrael hogyan kezelhetné a klímaváltozást. A 31 pontos tervezetben olyan pontok vannak, mint buffer-zónák kialakítása az erdőtüzek kezelésére, víz és talajmegőrzés, városi erdők telepítése, forróságot álló növények termesztése, stb. A terv tehát elsősorban a melegedés következményeit enyhítené.

Bár a tervet az izraeli kormány 2018 nyarán elfogadta, egyelőre nem rendeltek hozzá költségvetési forrásokat.

Izrael nem pánikol, hanem intelligens technológiával küzd a klímaváltozás ellen

A klímaváltozás terhei mellett a zsidó állam a háborús légkör posztmodern környezetromboló kihívásaival is szembesül. Nagy Gabriella írása.