Az izraeliek harmada stresszes és szorong a krízis hatására

A statisztikai hivatal felmérése szerint majdnem minden harmadik izraeli életére jelentős negatív hatást gyakorolt a koronavírus-járvány – írja a The Jerusalem Post.

„A civil ellenállóképesség a koronavírus-válság alatt” című jelentés az első állami felmérés volt Izraelben, miután feloldották a szigorú korlátozásokat.

A dokumentum szerint a 21 év feletti izraeliek egyharmada stresszes és szorong a járvány következményeként.

A szülők negyede nyilatkozta azt, hogy gyermeke érzelmi állapota romlott a járvány alatt. A 65 év felettiek 26 százaléka mondta azt magáról, hogy rossz lelkiállapotban van.

A korlátozások enyhítése ellenére a válaszadók 18 százaléka magányosnak írta le magát, 16 százaléka pedig depressziósnak.

Exodus-hatással számolnak Tel-Avivban

A világjárvány okozta gazdasági krízishelyzet miatt a város vezetői Tel-Aviv fiatal lakosainak elvándorlását is elképzelhetőnek tartják.

Az arab-izraeli lakosok körében a depresszió még jelentősebb, 23 százalékos, míg a zsidók körében 17 százalékos a jelentés szerint.

A koronavírus-járvány gazdasági hatása miatt április végén 1 millió 142 ezer izraeli, a munkaerőpiac 27,4 százaléka igényelt munkanélküli támogatást.

A jelentés megállapítja, hogy az izraeliek csaknem felére anyagilag is hatással volt a járvány. Bár a válaszadók 27 százaléka arra számít, hogy helyzete jövőre javulni fog, több mint fele, 55 százaléka nem remél javulást, sőt, 18 százalékuk azt mondta, még rosszabbra számít.

Az izraeliek 14 százaléka azt mondta, az utóbbi hetekben kevesebb élelmiszert vásárolnak anyagi okok miatt.

A felmérést május 11 és 18-a között végezték, 2 283 fős mintán, 21 éves kor felett.

Standard & Poor’s: Az izraeli gazdaság várhatóan „felszívja” a koronavírus-sokkot

Noha a gazdaság ebben az évben várhatóan 5,5%-kal zsugorodik, és két évtized óta először kerül recesszióba, 2021-ben több mint 6%-kal nőhet.