Standard & Poor’s: Az izraeli gazdaság várhatóan „felszívja” a koronavírus-sokkot

Noha a gazdaság ebben az évben várhatóan 5,5%-kal zsugorodik, és két évtized óta először kerül recesszióba, 2021-ben több mint 6%-kal nőhet.

Erős makrogazdasági alapjai és nagymértékű monetáris rugalmassága miatt Izrael gazdaságának képesnek kell lennie „felszívnia a koronavírus-járvány sokkját” – jelentették ki az Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő intézet kutatói, egyúttal megerősítették Izrael AA besorolású hitelminősítését a The Jerusalem Post beszámolója szerint.

Noha a gazdaság ebben az évben várhatóan 5,5%-kal zsugorodik, és két évtized óta először kerül recesszióba, 2021-ben várhatóan több mint 6%-kal nőhet, a globális gazdasági fellendülésnek, valamint kiterjedt izraeli hi-tech ágazat sikereinek köszönhetően.

„Az ország stabil kilátásai kiegyenlítik a koronavírus-világjárvány Izrael ellenálló gazdaságával és erős külső pozíciójával szembeni kockázatait” – hangsúlyozták a kutatók, a zsidó állam vezetésének a pandémia visszaszorítását célzó gyors válaszlépéseire is utalva, amelyeket „az elhúzódó politikai zavarok ellenére” is képesek voltak megtenni.

A járvány és a gazdasági visszaesés hatásainak visszaszorítását célzó költségvetési intézkedések az államháztartási hiányt várhatóan a GDP 10,3%-ára növelik 2020-ban, összehasonlítva a 2018–2019-es időszakra jellemző, már akkor is magasnak számító, 3,8%-os deficittel.

Ennek ellenére az S&P kutatói megerősítették, hogy „bizonyos okok miatt nem érdemes túlzottan aggódni a fiskális stabilitás miatt”, ideértve a rendkívül rugalmas monetáris politikát, a kiváló hozzáférést a belföldi és a nemzetközi tőkepiacokhoz, az államadósság korlátozását illető széles körű politikai egyetértést, illetve a kellő mozgástér meglétét az adókulcsok megváltoztatására és az irányadó szabályoknak való megfelelés javítása érdekében.

Ha a hitelminősítő intézet forgatókönyve megvalósul, a most felálló kormány 2021-ben megkezdi a költségvetés konszolidációját, és ez 2021-ben az államháztartási hiány 5%-ra, 2022–2023-ban pedig 3% alá való csökkenéséhez vezethet.

A kutatók szerint az izraeli szolgáltatások iránti globális kereslet helyreállítása és a jelentős exportpotenciált biztosító tengeri földgázmezők fejlesztése lehetővé fogja tenni, hogy Izrael folyó fizetési mérleg-többlete visszatérjen a koronavírus-járvány kitörése előtti, a GDP körülbelül 3%-át kitevő szintre.

Moshe Kahlon távozó pénzügyminiszter üdvözölte a S&P arra irányuló döntését, hogy megerősítsék Izrael kedvező hitelminősítését.

„A koronavírus-válság kitörése előtt az izraeli gazdaság szárnyalt és történelme eddigi legjobb helyzetében volt” – mondta Kahlon. „Örömmel látom, hogy a hitelminősítő intézetek a globális koronavírus-válság ellenére továbbra is hisznek az izraeli gazdaságban és a képességében, hogy visszanyerje pénzügyi erejét”.

Április végén a Fitch hitelminősítő intézet megerősítette Izrael A+ minősítését, és azt jósolta, hogy bár a GDP 2020-ban várhatóan 5,6%-kal csökken, 2021-ben 5%-kal növekedni fog. A Moody’s szintén megerősítette Izrael A1 besorolását, de kilátásait pozitívról stabilra csökkentette, a költségvetési hiánynak az elmúlt időszakban érzékelhető romlása és az izraeli fiskális politika gyengülő hatékonysága miatt, amely részben a „polarizáltabb politikai környezetnek” tudható be.

Izraeli high-tech szektor: amikor a siker generálja a válságot

Több ezer munkavállaló kerestetik az izraeli high-tech világ jól fizetett állásaiba. A hiány oka a dübörgő fejlődés, amelynek fenntartása nem könnyű feladat.