Koronavírus: minden ötödik brit szimpatizál antiszemita összeesküvés-elméletekkel

Egy friss felmérésben a megkérdezetteknek csaknem 20 százaléka mondta azt, hogy a zsidók kreálták a vírust pénzügyi haszon érdekében.

A koronavírushoz kapcsolódó közvéleménykutatás első eredményeiről tett közzé sajtóközleményt az Oxford Egyetem — olvasható a Jerusalem Post cikkében. A felmérésből kiderült: a lakosság körében erős szkepticizmus uralja a közhangulatot.

Az egyetem illetékes kutatócsoportja (OCEANS) 2500 felnőttet vont be a reprezentatívnak szánt kutatásba, hogy arról kérdezzék őket, mit gondolnak a kormányzati lépésekről és a felmerülő összeesküvés elméletekről.

Arra a kijelentésre, miszerint „a zsidók kreálták a vírust, hogy pénzügyi haszon érdekében lerombolják a gazdaságot”, a megkérdezetteknek csaknem 20 százaléka válaszolt elfogadóan. 5.3 százalékuk mondta azt, hogy „kicsit egyetért”, 6.8 százalék „mérsékelten egyetért”, míg 4.6 százalékuk vallotta, hogy „nagyban egyetért” és 2.4 százalékuk felelte, hogy „teljesen egyetért” a kijelentéssel.

80.8 százalékuk nem értett egyet a fenti állítással.

Más csoportokat illetően hasonló számok születtek. 80.1 százalék elvetette az állítást, miszerint „a muszlimok terjesztették el a vírust, hogy így intézzenek támadást a Nyugat ellen”. 2.4 százalékuk viszont teljes mértékben egyetértett ezzel a forgatókönyvvel.

Érdekesség, hogy a válaszadók egynegyede vélte úgy, hogy a „celebek pénzt kapnak azért, hogy fertőzöttnek mondják magukat”, és például Boris Johnson miniszterelnök is csak tettette, hogy koronavírusos.

A megkérdezetteknek majdnem fele (45.4%) hitt abban, hogy „a koronavírus egy Kína által kifejlesztett biofegyver a Nyugat lerombolására”.

A kormányzati intézkedésekkel szemben szintén sok brit válaszadó mutatott szkepticizmust: 60 százalékuk például valamilyen mértékben egyetértett azzal, hogy a kormány félrevezeti a közvéleményt. 40 százalék azt mondta, hogy a vírust befolyásos emberek terjesztették el nagyobb kontroll megszerzése érdekében, és 20 százalékuk egyszerűen „kamunak” vélte a vírust.

Franciaországban is nőtt az antiszemitizmus a járvány alatt

A francia zsidóság beszámolói szerint rengeteg összeesküvéselmélet terjed az interneten, de ezzel párhuzamosan a zsidó szolidaritás is erősödött. 

A sajtóközleményben megjegyzik: „bár az összeesküvés-elméleteknél eredendően nem kell antiszemita gyökeret keresni, szembetűnő, hogy a zsidókat milyen gyakran vélik összeesküvőknek — közvetetten vagy közvetlenül”. Továbbá a kutatók megjegyzése szerint „az antiszemita ideológiák azok, amik minden más rasszista megnyilvánulásnál többször a modern összeesküvéselméletek alapjaivá válnak”.