Izraeli kutatók hónapokig aktív fertőtlenítőt fejlesztenek

Izraeli kutatók bejelentették, hogy előrehaladott állapotban van egy olyan fertőtlenítő kifejlesztése, amely akár hónapokig védelmet nyújt a felületeken a vírusokkal és egyéb kórokozókkal szemben – írja a The Times of Israel.

„Látható volt a hírekben mindenhol, hogy védőruhába öltözött emberek fertőtlenítőszert szórnak, de ezt számos alkalommal meg kell ismételni naponta, mert a fertőtlenítőszer nem marad aktív. A mi vegyületünket csak egyszer kell használni, és hónapokig tartó védelmet biztosít”

– mondta Shady Farah, a Technion kutatója.

Az új fertőtlenítőszer hátterét még nem értékelték a nagy tudományos szaklapok – jegyzi meg a cikk.

A felfedezett polimert számos felület fertőtlenítésére lehet használni, például padlón, szöveten, vagy akár fémen is – mondja Farah, hozzátéve, hogy a vegyületet kifejezetten a koronavírus ellen fejlesztették ki, de számos más vírus ellen is hatásos. Be lehet állítani olyan mikroorganizmusok ellen, amelyek majd későbbi járványokat okoznak.

Önsterilizáló maszkokat fejlesztenek Izraelben

A kiinduló ötletet már létező vízszűrő technológiák adták.

A legtöbb létező fertőtlenítő csak azokat a kórokozókat öli meg, amelyek a használat idején a felületen vannak, vagy a következő percekben kerülnek oda. Megtámadják a vírust, de nem törik át a vírusburkot, amely az örökítőanyagot védi – mondja a kutató.

Farah szerint az általa fejlesztett polimer destabilizálja a vírusburkot, majd megváltoztatja és elpusztítja a vírus struktúráját, ezzel tönkreteszi a fertőzőképességét. A vegyület réteget képez a felületen, amelyből a fertőtlenítőszer hónapokig folyamatosan szabadul fel, így a hatás tartós.

„A jelenlegi fertőtlenítésnek nagyon sok korlátja van, ezért ennek a polimernek nagyon hosszú távú előnyei lehetnek”

– mondta a kutató, aki bízik benne, hogy a fertőtlenítője az év végére forgalomba kerülhet, együttműködve higiéniai cégekkel.

A kutató szerint a döntéshozók azon dolgoznak, hogy megtalálják a módját az iskolák, bevásárlóközpontok és más forgalmas helyek újranyitásának úgy, hogy megelőzzék az emberek megfertőződését a felületektől, ebben pedig alapvető változást hozhat a felfedezett vegyülete.

Azt mondta, ez különösen fontos a tömegközlekedés esetében, mert a cégeknek nehézséget okoz a rendszeres fertőtlenítés, a folyamatosan használatban lévő járműveken.

Épp akkor értek el áttörést, amikor megkérdőjeleződött a jelenlegi kültéri fertőtlenítési gyakorlat hasznossága. A WHO most vasárnap figyelmeztetett arra, hogy a kémiai anyagok kültéri permetezése nem teljesen fedi be a felületeket a szükséges időre, ami a kórokozók inaktiválásához szükséges.

Farah szerint az általuk fejlesztett polimer megoldja ezt a problémát, és a létező fertőtlenítőszerek többi hiányosságát is.

A 33 éves Shady Farah a Kafr Jaszif arab faluból származik, vegyipari professzorsegéd, a Technion kiemelkedő tehetsége. A Héber Egyetemen végzett, doktori ösztöndíjas volt az MIT-n és a Harvard Orvosi Iskolában. Maof-ösztöndíjat nyert tavaly, a mostani kutatásához pedig európai támogatást szerzett.

Csapvízből készítenek fertőtlenítőt izraeli kutatók

A koronavírust is elpusztítja, de nem károsítja a bőrt és a környezetet az a hypo-klórsavas folyadék, amit csapvízből és konyhasóból készítenek egy jól beállított elektrolízissel.