Csapvízből készítenek fertőtlenítőt izraeli kutatók

Az izraeli Bar-Ilan Egyetem kutatói úgy vezetnek áramot a csapvízbe, hogy abban hipoklórsav keletkezik, amely elpusztítja a vírusokat, baktériumokat, gombákat, de nem károsítja a bőrt és a környezetet – írja a The Times of Israel.

A kifejlesztett eljárással egy olyan hatékony fertőtlenítőszer keletkezik a csapvízből, amely a koronavírust is elpusztítja – állítják az izraeli kutatók.

A módszert, amelynek még nem történt meg a szakértői jóváhagyása, és még nem tették közzé tudományos folyóiratban, Dr. Eran Avraham, Dr. Izaak Cohen és Doron Aurbach professzor, a Kémia Tanszék elektrokémiai csoportjának vezetője találta ki és szabadalmaztatta.

A fertőtlenítőszert nemrég tesztelte Ronit Sarid professzor, a Mina és Everard Goodman Természettudományi Kar virológiai laboratóriumában, és az Izrael északi részén található Poriya kórházban, és „bizonyítottan hatékonynak” a mikrobák, gombák és koronavírusok semlegesítésében – mondta Doron Aurbach.

A fertőtlenítőszert úgy készítik, hogy pontosan beállítva, enyhe elektromos áramot vezetnek a vízbe.

„A víz általában tartalmaz egy gyakori sót, a nátrium-kloridot. Amikor áramot vezetsz a vízbe, az elektrolízist okoz, a víz bomlásnak indul, közben hidrogén és oxigén gáz képződik”

– magyarázza a kutató.

Amikor a víz egy bizonyos szint felett tartalmaz nátrium-kloridot, akkor az elektrifikációja vagy elektrolízise a hidrogén és oxigén mellett klórgázt is eredményez.

A Bar-Ilan Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan eljárást, amellyel a három elemet egymáshoz kötve hipoklórsavat hoznak létre a vízben, egy jól meghatározott mértékben. Ezzel rendkívül agresszív oxidációs környezetet hoznak létre a mikrobák számára.

A folyamat „trükkös” – tette hozzá a kutató, aki hangsúlyozta, hogy az elektrolízist nagyon „megfontolt módon” kell elvégezni az optimális fertőtlenítő képesség elérése érdekében.

Doron Aurbach

A fertőtlenítőszer hatékonyan és biztonságosan elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és spórákat, ugyanakkor nem okoz kárt a nagyobb sejteknek, például a bőrsejteknek. Az anyag nem szennyezi a felszín alatti vizeket sem – közölte az egyetem nyilatkozatában.

Az oldatot számtalan fertőtlenítő termékhez fel lehet használni, például spray-hez felületek kezelésére, folyadékhoz kézfertőtlenítésre, mosógépekhez, ágyakhoz, törlőkendőkhöz, vagy akár klímák tisztításához.

Mivel az oldat nem okoz égési sérülést és nem szárítja a bőrt, akár nyílt sebek kezelésére is alkalmas lehet, ezt a lehetőséget még vizsgálják.

„Megvizsgáltuk ezen anyagok azon képességét, hogy befolyásolják az 1. típusú herpes simplex vírust és az OC43 humán koronavírust. Mindkét vírus teljesen elpusztult, amikor különböző ideig ezzel a fertőtlenítőszerrel érintkezett. Az OC43 szerkezeti jellemzői hasonlóak a mostani SARS-CoV-2 koronavírushoz, ami arra utal, hogy ez a vírus is könnyen elpusztítható ezzel a fertőtlenítőszerrel” – mondta Ronit Sarid.

Éleződik a koronavírus oltóanyagáért folyó versenyfutás

Angliában és Németországban a. napokban kezdődhetnek meg az embereken folytatott kísérletek.