Éleződik a koronavírus oltóanyagáért folyó versenyfutás

A napokban több száz európai önkéntesen kezdik el tesztelni a koronavírus oltóanyagát. Kínában és Amerikában már hetek óta folynak hasonló kísérletek.

Németországban 200, Angliában pedig 510 emberen kezdik el a hetekig tartó kísérleteket – áll a The Times of Israel összeállításában, amely több hírügynökség a témával kapcsolatos beszámolóira épül.

Az Oxford Egyetem Jenner Intézetében induló tudományos munka kutatási vezetője, Sarah Gilbert 80 százalék esélyt lát arra, hogy az erőfeszítéseik sikerrel járnak.

A nagyszabású projekt eredményétől azt remélik, hogy akár már szeptemberre egymillió adag koronavírus elleni oltóanyagot tudnak előállítani, amelyek forgalmazását rögtön meg is kezdik majd, mihelyst a szükséges engedélyekhez hozzájutnak. A brit BBC tegnapi rádióműsorában egy 47 éves önkéntes arról beszélt, hogy izgatottan és nagy várakozással áll a jövő csütörtökön kezdődő kísérletek elé. Az izraeli lap cikkében arról írnak, hogy a 18 és 55 év közötti önkéntesek egy részével már ezen a héten csütörtökön elkezdődhetnek a tesztek.

Angliában olyan vakcinát terveznek beadni embereknek, amelyeket egy csimpánzokban talált vírus ellenszereként fejlesztették ki.

Szeptemberre elkészülhet a koronavírus elleni vakcina

Egy oxfordi kutatócsoport két héten belül megkezdi a vakcina embereken való tesztelését és bíznak benne, hogy őszre forgalomba kerülhet az oltás. 

Európa másik domináns szuperhatalma, Németország ugyancsak elkezdi az embereken folytatott kísérleteket a közeli jövőben, lévén, az arra illetékes hatóságok szerdán zöld utat adtak mindehhez. A német várakozások szerint a 200 önkéntesen végzett tesztek első eredményeit július elején hozhatják nyilvánosságra.

Azt már egy ideje lehetett tudni, és a józanság szellemében nem árt ismét rögzíteni: több szakértő egyöntetű véleménye szerint hatásos vírus elleni szerek kifejlesztéséhez általában 12-18 hónapra van szükség. Persze csodák még történhetnek.

Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres még a múlt héten megerősítette: ahhoz, hogy a világ visszazökkenjen „normális állapotába”, a hatékony vakcina előállítása alapfeltétel.

A mostani, nagy reményekkel beharangozott német és brit kísérleteket Kínában és Amerikában már korábban megelőzték embereken folytatott tesztelések: Peking március 16-án hagyta jóvá annak az oltóanyagnak az első kísérleteit, amelyet a Katonai Orvostudományi Akadémia és egy, a hongkongi tőzsdén jegyzett biotechnológiai cég, a CanSino Bio közösen fejlesztett ki.

Amerikában is több cég, így a Moderna és a San Diego-i székhelyű Inovio Pharmaceuticals kezdte meg embereken a kísérleteket áprilisban. Így összesen már öt különböző szakértői csoport próbálkozik azzal, hogy mielőbb kifejlesszék a tavaly év vége óta pusztító, már több mint 170 ezer ember életét követelő koronavírus leghatásosabb ellenszerét.