Szeptemberre elkészülhet a koronavírus elleni vakcina

Egy oxfordi kutatócsoport két héten belül megkezdi a vakcina embereken való tesztelését és bíznak benne, hogy őszre forgalomba kerülhet az oltás. 

Oxfordban egy kutatócsoport úgy gondolja, hogy sikerült kifejleszteniük egy olyan oltóanyagot, amely alkalmas lesz a koronavírus terjedésének megállítására — számolt be a Jerusalem Post. 

A kutatócsoport két hét múlva megkezdi az anyag embereken való tesztelését és arra kérte a brit kormányt, hogy segítsen több tízmillió adag legyártásában. Így a kíséreltek után azonnal forgalomba kerülhetne az oltás.

„Úgy gondolom nagyon nagy esély van rá, hogy működni fog, az ehhez hasonló vakcinákkal kapcsolatos múltbeli tapasztalataink alapján 80%-ot mondanék” — jelentette ki a csoportot vezető Sarah Gilbert professzor.

Az egész világon zajlik a vakcináért folytatott verseny, amelyben részt vesznek magyar és izraeli laborok is. Az orvosok elsősorban nem gyógymódot keresnek a betegségre, hanem olyan védőoltást szeretnének létrehozni, ami megakadályozhatja, hogy a beoltott személy megfertőződjön.

Az védőoltás kifejlesztése és a gyártás beindítása akár 100 millió fontot is igénybe vehet.

Normális esetben évekig tart, hogy egy vakcina forgalomba kerüljön, a jelenlegi helyzet azonban azt kívánja, hogy ezt a folyamatot felgyorsítsák.

Az oxfordi csapat már együttműködik több országgal, hogy minél nagyobb lakosságon tesztelhessenek. Gilbert professzor szerint, ha minden jól megy szeptemberre készen lesz az anyag, amivel elkerülhető lenne a járvány újabb hulláma.

Izraeli kutatók június elsején kezdik meg a vakcina embereken való tesztelését

A Migal Intézet mellett a IIBR kutatói is jelentős előrelépéseket tettek a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében.