Több tucat diák volt a brooklyni jesivában, amit bezárt a rendőrség

New York polgármestere a fiatalok egészségéért aggódik a koronavírus árnyékában.

Ortodox jesivát zárt be a rendőrség Brooklynban hétfőn, amiért az intézményben tartózkodók megszegték a koronavírus miatti előírásokat. A Jerusalem Post szerint a rendőrség azt közölte, hogy közel 60 diák volt jelent a Nitra iskolában, amikor megérkeztek a helyszínre.

A tinédzserek nagy része egyes hírek szerint nem viselt maszkot, és a kellő távolságot sem tartotta egymástól, noha a WhatsAppon egy olyan fotó kezdett el terjedni, aminek leírása szerint a rajta látható diákok betartották a védőintézkedéseket.

Az ügyben Bill de Blasio, New York polgármestere is megszólalt. Hétfő este azt írta Twitteren:

„A mai nap folyamán New York Rendőrsége bezárt egy jesivát, ahol 70 gyermeknek tartottak órákat. Nem tudom hangsúlyozni, ez mekkora veszélyt jelent a fiataljaink számára”.

Az esetet megelőzően néhány héttel korábban egy hászid temetés okozott botrányt, szintén Brooklynban, ahol több ezren vonultak utcára — magukra vonva ezzel a polgármester haragját. Pár nappal később New York kormányzója elrendelte az iskolák, köztük magániskolák és jesivák bezárását is. Később Cuomo kormányzó az iskolai tanév végéig meghosszabbította a lezárásokat, amíg így máig érvényben vannak.

Összeszólalkozott a zsidókkal a New York-i polgármester

Blasio letartóztatásokkal fenyegette meg a zsidó közösséget, miután a koronavírus miatt elhunyt Chaim Mertz rabbi temetésén több ezer ultraortodox gyászoló vett részt.