Izraeli matematikus: a második hullám csak spekuláció

„Igazam volt” – mondja Isaac Ben-Israel professzor, aki másfél hónapja azt állította, hogy a járvány mindenhol magától megszűnik 70 nap alatt. Most azt állítja, hogy egyáltalán nem biztos a járvány második hulláma, és ahogy korábban, úgy most is, sokan nem értenek vele egyet – írja a The Times of Israel.

„Nagyon szórakoztató, ahogy az emberek a második hullámról beszélnek. Honnan tudják, hogy lesz második hullám, és honnan veszik, hogy az télen lesz?”

– idézi a lap az elismert matematikust, az Izraeli Űrügynökség elnökét, korábbi tábornokot.

Isaac Ben-Israel volt az, aki másfél hónappal ezelőtt publikálta statisztikai számításokon alapuló véleményét, hogy a gazdaságot súlyosan korlátozó intézkedésektől függetlenül a koronavírus terjedése 40 nap után lesz a csúcson, és az új fertőzések száma 70 nap után a nullához közelít.

Izraeli matematikus: a járvány magától megszűnik 70 nap után

Isaac Ben-Israel szerint mindegy, hogy hol, milyen lépéseket hoz az adott kormány, a számok magukért beszélnek.

Most azt mondja, a történtek őt igazolják, és a „hisztéria”, amit maga körül tapasztalt, szerinte ugyanolyan fertőző, mint maga a vírus.

Most arról beszélt, hogy szerinte spekuláció azt állítani, hogy lesz második hullám.

Nadav Davidovitch, a Ben-Gurion Egyetem közegészségügyi iskolájának igazgatója szerint Ben-Israelnek nincs igaza, mert például Svédország esetében nem állnak meg a számai, ott nem csökkent a vírus terjedése.

A matematikus azt sem tisztázta pontosan, hogy mikortól kell számítani a napokat. Izrael esetében az első ismert esettől számolt, ugyanakkor más országoknál előfordult, hogy csak onnantól számolt, amikor már jelentős volt az esetek száma. Szerinte érdemes az első száz fertőzött elérésétől számolni.

Svédország március 6-án érte el a 100 esetet, és 40 nappal később, április 15-én 482 új eset volt, ami nem számít a csúcsnak, mert az, 812 új esettel, április 24-én volt. Május 15-én, a 70. napon még mindig 625 új fertőzést regisztráltak, vagyis valamivel csökkent, de semmiképp sem a nullához közelít – írja a lap.

Ezzel szemben más országok számai részben megfelelnek a professzor elméletének. Belgiumban például a csúcs valóban a 40. napon volt, 2454 esettel, de a 70. napon nem a nullához közelített ez a szám, hanem 1389-re csökkent.

Nadav Davidovitch szerint, még ha Ben-Israelnek igaza is lenne, az sem igazolná az állami intézkedések kritikáját, amelyek azért születtek, hogy ellaposítsák a görbét, és csökkentsék az új esetek számát.

A szakember szerint, Ben-Israel állításával ellentétben, nagyon is logikusnak tűnik a járvány második hulláma, ahogy az korábban már megtörtént más vírusok esetében, mert nagyon messze vagyunk az immunitástól.

„Nem vagyok próféta, boldog leszek, ha nem lesz második hullám, de nem helyes figyelmen kívül hagyni ezt az eshetőséget”

– mondta Nadav Davidovitch.

Izraeli matematikus: Hanyatlásnak indult a világjárvány

A 70 napos elmélet kidolgozója szerint a hatósági intézkedések mértékétől függetlenül 6 hét után mindenhol lefelé fordulnak a görbék.