Orbán is támogatja az európai határkontrollok enyhítését

Online konferencia keretében tartották meg a V4+Németország csúcstalálkozót kedd délelőtt, a megbeszélésen a koronavírus-válságról volt szó – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel.

Angela Merkel német, Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel valamint Igor Matovic szlovák kormányfő a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk áthidalásáról egyeztetett. Egyetértettek abban, hogy a járvány ősszel várható újabb hullámát egy sokkal jobban felkészült egészségügyi rendszernek kell kezelnie Európában – ismertette a sajtófőnök.

Hozzátette: a visegrádi országok június elején tartják következő csúcstalálkozójukat Csehországban.

Az MTI-nek kiadott sajtófőnöki nyilatkozatból azonban nem derül ki, hogy másról is szó volt az online  megbeszélésen: a német kancellária honlapján olvasható közlemény szerint az öt kormányfő egyetértett abban: érdekük, hogy lépcsőzetesen lebontsák az európai határátlépési szigorításokat és kontrollokat, amint azt a járványügyi helyzet megengedi.

A német hivatalos közlemény szerint szó volt még aktuális európai politikai kérdésekről, így megállapodtak abban, hogy még egyeztetnek a gazdasági helyzet javításáról és az EU úgynevezett többéves pénzügyi keretéről (MFF), tehát az EU hosszú távú költségvetéséről.

Angela Merkel ezen kívül ismertette a válság utáni gazdasági újraindítás német-francia tervének főbb pontjait. Hogy erre mi volt a V4-ek válasza, az sem a német, sem a magyar közleményből nem derül ki.

Lefékezte a járvány az illegális migrációt

A Frontex-adatok szerint csökkent a migráció a legtöbb európai útvonalon.