Lefékezte a járvány az illegális migrációt

A vírus elleni védekezés jól összekapcsolódott a migráció elleni védekezéssel – mondta a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese hétfő reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Janik Szabolcs hozzátette: a járványhelyzet miatt az EU-s országok határaik lezárására kényszerültek, ami a külső határokra is igaz volt, így az Európába irányuló migráció is csökkent. A napokban kijött Frontex-adatok szerint is csökkent a migráció a legtöbb európai útvonalon – jegyezte meg.

A hangsúly a külső határok védelmén van, ebben a tekintetben az elmúlt időszakban pozitív volt, hogy a görögök a török nyomás ellenére is tudták védeni a határaikat, ez továbbra is várható, és kulcsszerep hárul a görögökre. Olaszországba és Spanyolországba most is be tudnak jutni illegális bevándorlók, és ez jó eséllyel a jövőben sem változik – fűzte hozzá.

Az illegális bevándorlók számának csökkenésével kapcsolatban a szakértő azt mondta, hogy azok a migránsok, akik a vírus előtt Törökországig vagy Líbiáig eljutottak, a vírus miatt mérlegeltek és valószínűleg várakoznak.

Az olasz kormánydöntésről, amely szerint félmillió embert telepítenek le az országban mezőgazdasági idénymunka céljából, az igazgatóhelyettes úgy fogalmazott: ez egyfajta „meghívólevél”, de csak olyanokra vonatkozik, akiknek korábban is volt tartózkodási engedélyük.

A törökök elszállították a migránsokat a görög határról

A hatóságok arról győzködték őket: az új típusú koronavírus-járvány miatt kockázatos, ha a határnál maradnak.