Független vizsgálat dönti el, hogy szerepelt a WHO a járványban

Határozatot fogadott el kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 194 tagállama – közöttük az Egyesült Államok és Kína -, amely szerint független vizsgálatnak kell tisztáznia az ENSZ-szervezet reagálását a koronavírus-járványra.

A Genfből szervezett virtuális WHO-közgyűlés második napján az Európai Unió által benyújtott, konszenzussal elfogadott dokumentum szerint „minél előbb (…) el kell kezdeni a WHO által a világjárvánnyal szemben koordinált nemzetközi fellépés pártatlan, független és teljes körű felülvizsgálatának folyamatát”, hogy javítani lehessen a világjárványok megelőzése, az azokra való felkészülés és reagálás lehetőségein.

A határozat szerint a koronavírus elleni minden új oltást és kezelést „globális prioritásként” olcsón elérhetővé kell tenni a világ számára. A határozat univerzális, megfelelő időben történő és méltányos hozzáférést és igazságos elosztást irányoz elő a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegség elleni harchoz szükséges egészségügyi termékeket illetően.

Az Egyesült Államok nem akadályozta meg a határozat konszenzusos elfogadását. A WHO szerepének tisztázására vonatkozó rendelkezést támogatta, de elhatárolódott a határozatnak a szellemi tulajdonra vonatkozó kitételeitől.

A SARS-CoV-2 nevű vírus tavaly decemberi kínai megjelenése óta több mint 4,83 millió embert fertőzött meg, több mint 319 ezer ember meghalt a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint. A vírus okozta Covid-19-betegségből több mint 1,8 millióan gyógyultak fel.

A legtöbb fertőzöttet az Egyesült Államokból jelentették, 1,52 milliót, a halálesetek száma több mint 90 ezer. A második legtöbb fertőzöttet Oroszországban tartják nyilván (közel 300 ezret), itt a betegségnek 2 837 áldozata van. A harmadik helyre Brazília került több mint 257 ezer fertőzöttel, a halálesetek száma közel 17 ezer.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a virtuális ülésen hangsúlyozta a nemzetközi együttműködés fontosságát a világjárvány idején.

„A legnagyobb bátorság csapatban játszani” – szögezte van der Leyen, megjegyzését nyilvánvalóan az Egyesült Államoknak címezve, amely azzal fenyegetőzött, hogy kilép a WHO-ból.

Donald Trump Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszhoz, a WHO főigazgatójához intézett levélben megismételte azokat az okokat, amelyek miatt április 14-én felfüggesztette az ENSZ-szervezet támogatásának folyósítását, és leszögezte, hogy ha harminc napon belül a WHO nem mutat fel érzékelhető változást a munkájában, akkor Washington a hozzájárulása (400-500 millió dollár) átmeneti felfüggesztését véglegesre változtatja és átgondolja WHO-tagságát is.

Kína csak a vírus lecsengése után lenne kész egy WHO-vizsgálatra

A rezsim előtte teljesen elzárkózott attól, hogy nemzetközi szakértők utazzanak az országba a vírus eredetének kivizsgálására.