Elon Musk: ideje bevenni a piros kapszulát

Elon Musk, a Tesla alapító elnöke Twitter-üzenetében a Mátrix című film egyik ismert képét idézte vissza, mikor azt írta, „vegyétek be a piros kapszulát.” Az üzletember arra utalt, hogy a baloldaliaknak ideje felébredniük és konzervatívvá válniuk -írja a Daily Wire amerikai konzervatív hírportál.

Ivanka Trump, az elnök lánya és egyik főtanácsadója válaszüzenetében azt írta: „már be is vettem”, a Mátrix filmek egyik alkotója, Lilly Wachowski pedig azt írta: „Mindketten menjetek a francba.”

A piros kapszula ikonikus kép, mely a Mátrix filmeket alkotó Wachowski testvérek interpretációjában annak megjelenítése, hogy valaki felébred egy általa addig elképzelt, virtuális világból, és megtapasztalja a valóságot.

A kifejezés az évek során számos új értelmet is nyert, az internet világában sokan a politikai feleszmélés szimbólumának tartják, és jellemzően a jobboldali irányba való tolódást fejezi ki.

Elon Musk már áprilisban azt sürgette, hogy ideje újra nyitni a gazdaságot. Twitter-üzenetében akkor azt írta: „Szabadítsuk fel Amerikát most!”, illetve „Adjuk vissza az emberek szabadságát!”

A vírus kiváló ürügy a szabadságjogok megkurtítására

A szabad országok polgárai csak magukat hibáztathatják, ha béketűrő módon feladják azt, amivel egykor rendelkeztek.

Nem sokkal később, mikor egy riporter Muskot a Tesla nyereségéről faggatta, a cégvezető magából kikelve ostorozta az országban kötelező korlátozásokat, melyeket fasisztának nevezett. Musk úgy fogalmazott:

„Aggaszt bennünket, hogy a nyugati parton nem kezdhetjük meg a termelést. A kijárási korlátozások, melyeket mi úgy hívunk, házi őrizet, szembemennek az emberek alkotmányos jogaival. Szerintem az emberek szabadságát megvonni bűn, ezek az emberek nem ezért jöttek ebbe az országba.”

A Tesla első embere hozzátette: „ha valaki otthon akar maradni, az remek. Lehessen otthon maradni, és senkit ne kényszerítsenek otthona elhagyására. Azonban megtiltani, hogy elhagyjuk otthonainkat és ezért letartóztatni bárkit is, az fasiszta dolog. Nem demokratikus. A szabadság nem erről szól. Vissza kell adni az emberek szabadságát. Minden elvész, amiért emberek egész életükben dolgoztak. Szerintem ez sokakat mérhetetlenül felbőszít” – mondta Elon Musk az interjúban.

Folytatódik az USA és a Huawei harca

Kína elítélte a vállalat tevékenységét annak „nemzetbiztonsági veszélyei” miatt korlátozó újabb amerikai szankciókat, és kijelentette, hasonlóan bánnak majd az amerikai óriásvállalatokkal.