Folytatódik az USA és a Huawei harca

Kína elítélte a vállalat tevékenységét annak „nemzetbiztonsági veszélyei” miatt korlátozó újabb amerikai szankciókat, és kijelentette, hasonlóan bánnak majd az amerikai óriásvállalatokkal.

A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna a minisztérium közlésére hivatkozva arról tudósított, hogy Kína felszólította az Egyesült Államokat, „azonnali hatállyal hagyjon fel helytelen lépéseivel, és teremtsen megfelelő feltételeket a normális kereskedelem és együttműködés számára”.

A minisztérium arra reagált, hogy pénteken az amerikai kereskedelmi minisztérium bejelentette, megváltoztatja az exportszabályozást annak érdekében, hogy blokkolni tudja a Huaweit amerikai szoftverek és technológiák alkalmazásával gyártott félvezetők beszerzésében.

Az új szabály alapján minden külföldi vállalatnak speciális engedélyt kell majd kérnie az amerikai kormánytól, ha a kínai vállalatnak amerikai szoftverek és technológiák közvetlen felhasználásával készített félvezetőket vagy egyéb termékeket akar eladni.

A Peking szócsövének tartott Global Times kínai lap pénteken bennfentes forrásokra hivatkozva azt írta:

Kína a szankciókra válaszul kész olyan amerikai nagyvállalatokat, mint az Apple, a Cisco Systems és a Qualcomm feltenni a „megbízhatatlan entitások listájára” és vizsgálatot indítani ellenük.

Erre a listára olyan külföldi vállalatok, szervezetek és személyek kerülnek, amelyeket Peking megbízhatatlannak tart, mert szerinte kárt okoznak kínai vállalatoknak. Emellett felfüggeszthetik a vásárlásokat a Boeing amerikai repülőgépgyártótól is.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium tavaly májusban tette fel a Huaweit és leányvállalatait arra a feketelistára, amelyen az Egyesült Államok

nemzetbiztonságára vagy külpolitikai érdekeire potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek.

Ezek a vállalatok az amerikai kormányzat engedélye nélkül nem vásárolhatnak alkatrészeket vagy technológiát amerikai cégektől.

Ahogy arról már korábban a Neokohn is beszámolt, Amerika egy korábbi vádiratában a kínai óriásvállalatot hat amerikai technológiai cég üzleti titkainak ellopására irányuló összeesküvéssel, illetve az üzérek befolyása alatt működő és a korrupt szervezetekről szóló törvény megsértésével vádolta meg. A dokumentumban megjelent továbbá a Huawei amerikai szankciók hatálya alá tartozó országokban való illegális tevékenységéről szóló állítások, többek között az is,

hogyan szerelte fel Teheránt olyan megfigyelő felszereléssel, mellyel monitorozhatta, azonosíthatta és őrizetbe vehette a 2009-es kormányellenes demonstráción résztvevő iráni civileket.

Amerika szerint a Huawei üzleti titkokat lopott, és segített kémkedni Iránnak

Washington a kínai óriásvállalatot hat amerikai technológiai cég üzleti titkainak ellopására irányuló összeesküvéssel is vádolja.