A vírus kiváló ürügy a szabadságjogok megkurtítására

Hónapokba telik, amíg teljes mérleget kapunk a járvány veszteségeiről, de már most biztosan ki lehet egészíteni a listát az emberi szabadság egészséges mértékével. A kormányok világszerte előnyt kovácsolnak a koronavírus-járványból, és felhasználják a számukra fontos ügyekhez – írja a Reason amerikai libertárius magazin publicistája.

A kormányok az egészségügyi vészhelyzet árnyékában a saját pecsenyéjüket sütögetik. Ez megszokott jelenség az autoriter rezsimek esetében, de most a liberális demokráciák polgárai is szembesülhetnek a szabadságuk megkurtításával – írja a szerző.

És nem csak az homályos, hogy mennyit fognak visszakapni, ha elmúlik a válság, hanem az sem magától értetődő, hogy mindenki vissza akarja-e majd kérni azt a szabadságot, amit feladtak.

Az nem meglepő, hogy a nyitott társadalmakat megvető rezsimek a koronavírus terjedésében új lehetőséget látnak az ellenfeleik megbüntetésére és a hatalmuk kiterjesztésére.

„A thai hatóságok a közösségi média felhasználói ellen nyomoznak, akik kritizálják a kormányt és a királyságot, egy olyan szisztematikus kampány részeként, amely a kritikusok elhallgattatására irányul, és amelyet csak súlyosbítanak a járvány miatt bevezetett korlátozások”

– jelentette az Amnesty International jogvédő szervezet.

„A hatóságok nem vesztegették az időt hogy felhasználják a meglévő elnyomó törvényeket, hogy cenzúrázzák a koronavírussal kapcsolatos „hamis” közléseket” – tették hozzá.

Thaiföld ezzel nincs egyedül.

15 évre ítéltek egy kínai bloggert, mert bírálta a kommunistákat

Feltehetőleg eddig ez az egyik legsúlyosabb büntetés, amelyet a Hszi Csin-ping vezette hatalom kiszabott a rendszer valamely bírálójára.

„A kambodzsai hatóságok arra használják fel a koronavírus-járványt, hogy önkényesen letartóztassák az ellenzék támogatóit és a kormány kritikusait” – közölte a Human Rights Watch jogvédő szervezet.

„A hatóságok letartóztattak legalább harminc embert, közülük tucatnyian kötődnek a feloszlatott Kambodzsai Nemzeti Védelmi Párthoz. Az volt a vád ellenük egyebek mellett, hogy „hamis híreket” terjesztenek”

– derül ki a szervezet jelentéséből.

Kimondhatjuk, hogy népszerű lett az ellenzék letartóztatása arra való hivatkozással, hogy kritizálják a közegészségügyi lépéseket. Ugyanakkor demokráciákban eddig még nem használtak fel világjárványt a politikai beszéd elfojtáshoz.

Az Egyesült Államokban Elon Musk is beállt azok közé, akik „fasiszta intézkedésként” jellemezték az otthonmaradásra kényszerítő rendelkezéseket. Az USA mellett Kanadában, Németországban és máshol is voltak tiltakozások a lezárások ellen. Jogvédők pedig leginkább a mobiltelefonok cellainformációinak korlátlan felhasználása miatt aggódnak.

Jogvédők arra is figyelmeztetnek, hogy az autoriter gondolkodású vezetők számára a világjárvány kiváló ürügyet szolgáltat a kritikusok elhallgattatására és a hatalmuk megszilárdítására.

Azt a hatalmat pedig, amit megerősítettek, nehéz lesz levetni. Azokat a szabadságjogokat, amelyeket a hatalom eddig pusztított – vélemény, mozgás, üzleti, magánéleti, napi aktivitások – különösen nehéz lesz visszaszerezni.

A szabadságot sokkal nehezebb lesz visszakövetelni akkor, ha sokan nem is akarják azt vissza – írja a Reason szerzője.

Az autoriter kormányok által irányított emberek véleményét nem fogják kikérni ebben a kérdésben, de a relatíve szabad országok polgárai csak magukat hibáztathatják, ha béketűrő módon feladják azt, amivel egykor rendelkeztek.

Sötét babonákkal nem kecmergünk ki ebből a válságból sem

Magunkhoz kell térnünk és pont az ellenkezőjét kell tennünk, mint amit a technológia és piac ellenségei hirdetnek. Kárpáti Iván publicisztikája.