A konzervatív zsidóknál lesz online Sábesz

A zsidó konzervatív irányzat vezetése engedélyezte, hogy a járvány ideje alatt sábeszkor és az ünnepekkor is lehet videós közvetítést tartani.

A konzervatív irányzat vezetése szerdán megszavazta a videóközvetítés engedélyezését- írja a JTA.

Az ortodox irányzatnál megengedőbb, de a reformnál szigorúbb zsidó vallási mozgalom halakhikus törvényekkel foglalkozó bizottsága több kikötést is fűzött a rendelkezéshez, például, hogy az  eszközöket sábesz előtt kell felállítani, és meg kell oldani, hogy ne legyen aktív hálózati áramfelhasználás.

A döntést Joshua Heller Georgia állambeli rabbi fogalmazta meg, aki azt is hozzáfűzte a döntéshez, hogy a rendelkezés ideiglenes, és a járvány végén újra kell tárgyalni.

Online széderezhetnek a karanténnal szétszakított családok

„Az idősebbek köréből ki kell űzni a szomorúságot, és motivációt kell nekik adni ahhoz, hogy harcoljanak az életükért, megelőzzék a depressziót és a mentális hanyatlást.”

A konzervatív mozgalmon belül már a járvány előtt viták voltak azzal kapcsolatban, hogy szabad-e videós közvetítést tartani a sábesz alatt.

„Ez a kérdés drámaian fontossá vált számunkra, hiszen a világ szinte minden országában fel kellett függeszteni az összejöveteleket, és bár néhányan már elkezdtek újranyitni, várhatóan hónapokba fog telni, amíg újra nagy számban összegyűlhetünk”

— írta Heller rabbi.

A konzervatívok és az ortodoxok eddig hagyományosan tiltották a sábesz alatti videóközvetítést, mivel azzal kénytelenek áramot fogyasztani. Ennek ellenére néhány konzervatív zsinagóga már évek óta videózik sábeszkor.

A koronavírus miatti társadalmi távolságtartás és a csoportos rendezvények betiltása miatt a zsidó közösségi hitgyakorlat is ellehetetlenült. A konzervatív közösség már márciusban engedélyezte, hogy a hívek online mondják el a kaddist.

Betiltotta a konferencia-szédert az izraeli főrabbinátus

Néhány rabbi fenntartja a korábbi, kivételes döntvényt, a rendőrség pedig felkészült.