Betiltotta a konferencia-szédert az izraeli főrabbinátus

Izrael két főrabbija szerint tilos videókonferencia segítségével megtartani a Széder-estét. Korábban több tekintélyes rabbi engedélyezte ezt a módszert a rendkívüli járványhelyzet miatt. A rendőrség kemény fellépést ígér a távolságtartási szabályokat megszegőkkel szemben – írja a The Times of Israel.

David Lau askenáz és Jicák Josef szefárd izraeli főrabbik érvénytelennek mondtak ki egy korábbi, más rabbiktól származó rendelkezést, amely kivételesen zöld utat adott az említett technikai megoldásnak Széder-estére. Az engedélyt korábban kiadó két másik rabbi ugyanakkor ragaszkodik álláspontjához.

Az izraeli főrabbinátus döntvényeket adott ki Pészahra, melyek szerint tilos a családi széder-estét videókonferencián tartani.

Múlt héten 14 szefárd rabbi közösen kiadott döntvénye a járványhelyzet miatt — szigorú feltételek mellett, kivételesen — engedélyezte technikai eszközök segítségével megvalósítani, hogy az egész család közösen ünnepelje a Széder-estét, még ha fizikailag nincsenek is jelen. A vallási törvények szerint elektronikus eszközt csak nagyon szigorú feltételek mellett szabad használni Sábátkor és tórai ünnepek alatt.

„Fájó a magány, és erre választ kell találni, akár egy videóhívással is még az ünnep beállta előtt, de nem lehet megszegni az ünnep szabályait olyan módon, amely csak életveszély elhárítása esetén megengedett”

– közölte a két főrabbi.

A korábbi állásfoglalást kiadó rabbik közül kettő, Jehuda Shlush és Rafael de Loya továbbra is ragaszkodik álláspontjához.

„A főrabbik és mások által mondottak ellenére kitartunk a véleményünk mellett, amely szerint a Zoom, vagy más hasonló alkalmazás engedélyezett Széder-este alatt, ha az általunk kiadott ajánlás szerint használják azokat”

– reagáltak a rabbik.

Online széderezhetnek a karanténnal szétszakított családok

„Az idősebbek köréből ki kell űzni a szomorúságot, és motivációt kell nekik adni ahhoz, hogy harcoljanak az életükért, megelőzzék a depressziót és a mentális hanyatlást.”

A főrabbik a „homec” eladásának szabályairól is rendelkeztek.

A vallásos zsidók jelenleg az egy hétig tartó Pészah ünnepére készülnek, amelynek első napja jövő hétfő este köszönt be. Ilyenkor Izraelben hét, a diaszpórában nyolc napon keresztül tilos kovászos ételt fogyasztani, sőt, az otthon lévő kovászos ételektől is meg kell szabadulni egy takarítás részeként, ez a „homecolás”.

Az összegyűjtött kovászos morzsákat és hulladékot hagyományosan el szokták égetni a szabadban, sokszor közösen. Ezt most szintén nem javasolják, főleg nem közösen. Ha valaki nagyon égetni akar, az lakásához közel, egyedül megteheti, de most kivételesen megengedik, hogy egyszerűen kidobja a szemetesbe és hipót öntsön rá, hogy már ne legyen ehető, vagy lehúzza a vécén.

A még fogyasztható kovászos ételeket ilyenkor szimbolikusan eladják nemzsidóknak. Mivel most emiatt sem javasolnak személyes találkozást, az érdeklődők a főrabbinátus weboldalán tehetik ezt meg virtuálisan.

Az izraeli rendőrség is már előre bejelentette, hogy szigorúan ellenőrizni fogja Pészah alatt a járványügyi szabályok betartását és letartóztatásra, valamint pénzbírságra számíthatnak azok, akik indokolatlanul kimozdulnak otthonról, vagy csoportosulnak, esetleg nagyobb családi összejövetelt tartanak.

Arra is külön felhívták a figyelmet, hogy már az ünnep előtt se tömörüljenek a szupermarketekben. A hatóságok nem akarják elkövetni azt a hibát, amelynek az árát most fizetik: az egy hónapja tartott Purim-partik a gyakorlatban „fertőző partik” voltak, szakemberek szerint akkor nagyon sok fertőződés történhetett.