Sírgyalázással „ünnepelték” Iránban Izrael születésnapját

Szándékos gyújtogatással gyalázták meg a zsidóság kiemelkedő jelentőségű hősei, Eszter és Mordecháj iráni sírhelyét. 

Az eset még vélhetően csütörtökön történhetett, Izrael megalakulásának 72. évfordulóján. Az iráni Hamdan városában található síremléket nem sikerült megsemmisíteni — számolt be az I24News hírportál.

A hírre elsőként amerikai zsidó szervezetek hívták fel a világ figyelmét. Még az iráni állami hírügynökség is jelentést adott az esetről, igaz azóta levették a honlapjukról az eseményről szóló tudósítást.

A Radio Farda szerint

a szándékos tűzesetben nem keletkezett komolyabb kár purim ünnepének két ismert zsidó hőse, Eszter királyné és nagybátyja, Mordecháj sírhelyében. Állítólag a tettest is elkapták.

A Simon Wiesenthal Központ élesen elítélte a gyalázatos tettet, amelyet a náci idők gyújtogatásaival hasonlított össze. A szervezet arra emlékeztetett, hogy amíg korábban muszlim hívők békességben gondozták a sírhelyet, az utóbbi idők terrorista szimpatizáns iráni vezetése alatt ez megváltozott.

Mint arról a Neokohn is beszámolt, korábban már voltak kísérletek és fenyegetések arra vonatkozóan, hogy amennyiben Izrael nem hajlandó változtatni külpolitikáján, abban az esetben Irán elpusztítaná a purimi hősök sírhelyét.

Irán lerombolná Eszter sírját?

Donald Trump béketervére és Kasszám Szulejmáni meggyilkolására reagálva az iráni iszlám diktatúra lerombolhatja Eszter és Mordecháj sírját.