Pompeo: „Az ICC Izrael elleni nyomozásának következményei lesznek”

Az amerikai külügyminiszter kijelentette, a Nemzetközi Büntetőbíróság politikai, nem pedig jogi intézmény, hozzátéve, Washington nem hiszi, hogy a palesztinokat szuverén államnak kellene tekinteni.

Mike Pompeo pénteken figyelmeztette az ICC-t az Izraellel kapcsolatos jogi eljárással kapcsolatban, leszögezve: az Egyesült Államok részéről egyértelmű következményeket vonna maga után bármely „illegitim” nyomozás indítása — írja az Israel Hayom.

Izrael nem írta alá a Római Statútumot, mely a Nemzetközi Büntetőbíróság erejét adja. A Palesztin Hatóság 2015-ben csatlakozott, és azóta folyamatosan próbálja rávenni Hágát, járjon el Izrael állítólagos háborús bűneivel kapcsolatban.

A Nemzetközi Büntetőbíróság közelmúltbeli döntése, mellyel „Palesztinát” államnak ismerte el, aki panaszt nyújthat be a testülethez, ahhoz vezethet, hogy az ICC állítólagos Ciszjordániában és Gázai övezetben Izrael által elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatban indíthat nyomozást. A múlt hónapban a főügyész, Fatou Bensouda úgy döntött az ezzel kapcsolatos döntést a koronavírus-világjárvány miatt júniusra halasztja.

„A Nemzetközi Büntetőbíróság politikai és nem jogi testület. Ez a sajnálatos valóság újra megerősítést nyert az ICC főügyészének azon próbálkozásával, hogy joghatóságát kiterjessze Izraelre, mely az Egyesült Államokhoz hasonlóan nem része a Bíróságot életre hívó Római Statútumnak,”

— jelentette ki Pompeo nyilatkozatában.

„Ahogy azt a palesztinok Római Statútumhoz való csatlakozásakor is világossá tettük, nem hisszük, hogy a palesztinokat szuverén államnak tekinthetőek, így arra sem jogosultak, hogy teljes tagságot nyerjenek, vagy államként vegyenek részt nemzetközi szervezetek, entitások, vagy konferenciák működésében, beleértve az ICC-t is.”

Az amerikai külügyminiszter hozzátette: „Az Egyesült Államok újfent megerősíti hosszantartó tiltakozását minden illegitim ICC nyomozással kapcsolatban. Amennyiben az ICC továbbra is ezen az úton halad, annak határozott következményei lesznek.”

Ahogy arról korábban a Neokohn is beszámolt, nem Amerika az egyetlen, aki a zsidó állam mellé állt a Nemzetközi Bírósághoz benyújtott vádak ügyében, többek között hazánk is tiltakozását fejezte ki az ügyben.

Magyarország is kiállt Izrael mellett Hága vádjaival szemben

Az Egyesült Államok és Ausztrália mellett hazánk volt a harmadik ország, ami kifejezte tiltakozását a Nemzetközi Büntetőbíróság állítólagos háborús bűnökre vonatkozó jogtalan eljárásával kapcsolatban.