Magyarország is kiállt Izrael mellett Hága vádjaival szemben

Az Egyesült Államok és Ausztrália mellett hazánk volt a harmadik ország, ami kifejezte tiltakozását a Nemzetközi Büntetőbíróság állítólagos háborús bűnökre vonatkozó jogtalan eljárásával kapcsolatban.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat este levélben fordult a baráti országokhoz, segítsenek Izrael védelmében a Nemzetközi Büntetőbíróság állítólagos háborús bűnökkel kapcsolatos eljárásának ügyében azzal, hogy kijelentik: a bíróság hatásköre nem terjed ki a zsidó államra — számolt be róla a The Jerusalem Post.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze szerint a zsidó állam háborús bűnöket követ el palesztin területeken, ezért vizsgálat elindítását jelentette be a múlt év végén, amelyhez szerinte az összes törvényi kritérium teljesül. Ezt azonban vitatja az izraeli főügyész és Netanjahu miniszterelnök is.

Az Egyesült Államok és Ausztrália után hazánk volt a harmadik ország, ami kifejezte tiltakozását az ellen, hogy az ICC Izrael és a palesztinok ügyébe beleártsa magát, mivel a zsidó állam nem tartozik a bíróság által hozott Római Statútum aláírói közé.

Az ICC az alapokmányát, a Római Statútum aláíró 123 ország területén elkövetett háborús bűnök, népirtások és emberiesség elleni bűncselekmények ügyében jogosult ítélkezni. Izrael nem írta alá a Római Statútumot, a Ciszjordániában kormányzó, korlátozott autonómiával rendelkező Palesztin Hatóság viszont igen.

“Az ICC főügyészének botrányos döntése nyomán Izrael számos országgal felvette a kapcsolatot. Sokuk le is szögezte, nem ért egyet a bíróság nemzeti szuverenitást sértő eljárásával, és az ICC hatáskörébe nem is tartozik bele az említett ügy”

— nyilatkozta egy névtelen izraeli kormányzati forrás.

Az izraeli külügyminiszter háláját és megbecsülését fejezte ki a magyar állásponttal kapcsolatban, amivel szerinte nemcsak a jog és az igazságosság, hanem a két ország közötti kitűnő kapcsolatok mellett is kiállt a kormány.

Jiszráel Katz, fotó: MTI/EPA/Sebastian Scheiner

Levelében Szijjártó hangsúlyozta, hogy az ICC-nek nincsen jogi hatásköre eljárást indítani Izrael ellen, illetve kiemelte, Magyarország osztja a zsidó állam aggodalmát az említett bíróság politikai célokra való felhasználásával és a nemzeti szuverenitás megsértésével kapcsolatban.

Katz megköszönte továbbá a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését megtámadó izraeli diplomaták közreműködését, és arra utasította őket, folytassák ebbéli tevékenységüket.

Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere Twitter-oldalán úgy nyilatkozott:

„Izrael nem az ICC tagállama. Határosottan tiltakozunk ez ellen a megalapozatlan vizsgálat ellen, ami tisztességtelenül vette célba Izraelt. A hosszútávú békéhez közvetlen tárgyalásokon keresztül vezet az út.”

Ausztrália külügyi és külkereskedelmi minisztériuma pedig „aggodalmát” fejezte ki Fatou Bensouda főügyész  indítványával kapcsolatban, mondván, a palesztinokat nem tekintik a Római Statútum tagországának, mivel nem ismerik el a palesztin államot.

Tíz dolog, amit érdemes tudni az Izrael állítólagos háborús bűncselekményeire irányuló vizsgálatról

Gyors bepillantás a Nemzetközi Büntetőbíróságnak a zsidó állam „háborús bűncselekményei” miatt indított vizsgálatába a The Jerusalem Post összeállítása alapján.