Lopott műkincsek vadászával is végzett a koronavírus

A 94 éves korában elhunyt David Toren évekkel ezelőtt vitte perre a német hatóságokat családja ellopott mesterművei miatt. Élete még Hollywoodot is megihlette.

A koronavírussal összefüggésbe hozható megbetegedésben hunyt el a napokban az az ügyvéd, akinek lengyel származású zsidó családjától több nagy értékű képet is elloptak a második világháború alatt — írja a The Jerusalem Post.

David Toren 2014-ben nem csak Németországot, de egyik szövetségi tartományát, Bajorországot is perre vitte egy amerikai bíróságon.

A per tárgya több olyan családi tulajdonban lévő festmény volt, amelyet 1939-ben loptak el a nácik, és 2012-ben egy véletlenszerű házkutatás alkalmával 1400 ismeretlen eredetű alkotás között találták meg Európában.

David Toren egy berlini aukciósházat is bíróságra kényszerített, mert az szerinte az elmúlt évtizedekben több olyan képet értékesített, amely a családjáé lehetett.

Toren nagyapja, David Friedmann 54 képből álló kollekcióját a nácik a Sziléziai Múzeum gondjaira bízták Breslauban (Wroclaw), a művek innen kerültek különböző utakon Németországba a háború idején. Két híres vásznat, Max Libermann, a kor zsidó sztárfestőjének műveit, Hildebrand Gurlitt gondozására bízta a múzeum.

Hildebrand Gurlitt ismert művészettörténész volt, aki — a The Jerusalem Post szerint — Adolf Hitler közvetlen megbízatásából gyűjtött be úgynevezett „degeneratív” (vagyis nem árja – értsd, zsidó) műveket.

Gurlitt fia, Cornelius müncheni és salzburgi lakásán egy szokványos adóellenőrzést során bukkantak rá a fantasztikus gyűjteményre 2012-ben.

A német szakértőknek, illetve a berni Szépművészeti Múzeumnak, amelyet Gurlitt a mintegy 1600 műtárgy örököséül jelölt meg bőven akadt feladata. A ­kutatók szerint a Picasso, Renoir, Pissarro, Matisse és Kirchner műveivel fémjelzett gyűjteményből 630 kép háttere rendben volt, a többiről nem tudtak semmi biztosat.

A náci kollaborálással vádolt Hildebrand Gurlitt 2012-es reflektorfénybe kerülésének híre eljutott Hollywoodba is. George Clooney rendezőként formálta meg a rejtélyes műgyűjtő alakját Monuments Men (magyarul Műkincsvadászok címmel játszották) című filmjében. Az izraeli lap megemlíti, hogy Gurlittot végül felmentették a vád alól, mert negyed részben zsidó származású volt.

Továbbra is számtalan bizonytalanság lengi körül azt, hogy pontosan hány darab és kik által tulajdonolt műkincs lehet a világban. Az biztos, hogy az 1933 és 1945 közötti Harmadik Birodalom idején Európa kulturális vagyonának csaknem 20 százalékát tulajdonították el a nácik. A Wikipedia szerint több mint 100 ezer tárgyat azóta sem juttattak vissza egykori jogos tulajdonosaiknak – vagy azok örököseinek.

Izraelben árulták a nagy német műkincsrablás zsákmányát

Egy izraeli biztosítási cégre próbálták rásózni a drezdai uralkodói palota kincstárából ellopott ékszereket.