Németország betiltja a zászlóégetést

Egy új német törvény minden nemzeti zászló elégetését tiltja, sőt mostantól az Örömódát sem lehet meggyalázni.”

A törvény annak a hatására íródott, hogy 2017-ben egy antiszemita felvonuláson elégettek egy izraeli zászlót. A csütörtökön elfogadott új német törvény nem csak az izraeli zászló elégetését tiltja be, hanem minden egyes külföldi ország lobogóját védettnek nyilvánítja – írja a The Jerusalem Post. 

A törvény szerint, ha valaki német területen eléget egy zászlót, az akár 3 év börtönbüntetést is kaphat. A kiegészítést benyújtó szociáldemokraták szerint a törvény nem korlátozza a véleményszabadságot, hanem csak bezár egy rést a büntetőjogban.

2017-ben 2500 muszlim német az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe helyezése ellen tüntetett Berlinben, és a demonstráció alatt elégettek egy izraeli zászlót. Az esemény általános felháborodást keltett és 11 ember ellen indult nyomozás.  Ennek az ügynek a hatására született meg az a zászlóégetést tiltó törvénytervezet.

A német törvények eddig csak a német zászló elégetését tiltották. Bizonyos keretek között, például hivatalos ünnepségen eddig se lehetett külföldi zászlót égetni.

Az új törvény az EU zászló valamint az EU himnusz „meggyalázását” is tiltja.

Égetni való zászlókat kezdtek gyártani Iránban

Jól megy az üzlet Irán legnagyobb zászlógyárának, amely nemrég kifejezetten tüntetéseken, elégetésre szánt amerikai, izraeli és brit zászlókat kezdett gyártani.