Sok ezer iráni életébe került a statisztikai számok alacsonyan tartása

Egy iráni orvos szerint a koronavírus halálos áldozatai akár tízszer többen lehetnek, mint amennyiről a hivatalos közlemények szólnak.

Az amerikai szankciók miatt Irán nem volt kellően felkészülve a COVID-19 járványra, azonban az iráni orvosközösség a kormányt és a vallási vezetőket vádolja a járvány ilyen mértékű pusztítása miatt – számol be a The Times of Israel.

„Katasztrófa felé rohanunk” – mondja egy fiatal iráni orvos, aki hetek óta éjt nappallá téve igyekszik a vírusban megbetegedettek életét megmenteni.

Az korábban is közismert volt, hogy Iránt különösen nagy mértékben sújtotta a koronavírus. A kormány hivatalos közlése szerint mintegy 100 ezer megbetegedettből 6.500-an vesztették életüket.

A mostani hírek szerint azonban a számok akár tízszer magasabbak is lehetnek.

Az iráni rezsim arról számolt be, hogy csökkenőben van a fertőzés, ugyanakkor arról érkeztek hírek, hogy a legnagyobb teheráni temetőt 10 ezer új sírhellyel kell bővíteni.

A koronavírus kényszerítheti térdre az iráni rezsimet?

Elemzők szerint a világjárvány Iránban közölt adatai — 78 ezer fertőzött mellett 4900 halott —  mögött valójában legalább nyolcszor (!) annyi érintett van.

Az iráni vezetés hetekkel később értesítette csak a lakosságot a vírusról, ezzel jelentősen késleltette a védekezést. Történt ez annak ellenére, hogy a kórházakat ebben az időszakban már elözönlötték a vírus tüneteit mutató betegek.

Egy, az AP hírügynökségnek nyilatkozó, és a neve elhallgatását kérő orvos szerint ő és kollégái nem használhattak védőfelszerelést, mert a vezetés szerint a maszk viselése pánikot keltett volna.

Az ország legfelsőbb vezetője, Hámenei ajatollah március 10-én azt nyilatkozta, hogy a vírusban meghalt egészségügyi dolgozók igaz mártírok, képeik azon katonák portréi mellé kerültek a falakra, akik az nyolcvanas években zajló iraki-iráni háborúban vesztették életüket.

Egy iráni orvosok által vezetett lista szerint mind ez idáig 126 egészségügyi dolgozó veszítette életét a járvány miatt és 2.070 megbetegedettről tudnak.

Kianoush Jahanpour iráni egészségügyi miniszter, aki 107 egészségügyi dolgozó halálát ismerte el, az Egyesült Államokat okolja a magas halálozási számért, hiszen a szankciók miatt a védőfelszereléseket Iránban kellett előállítani.

A kormány a vírus február eleji megjelenése után nem tulajdonított kellő jelentőséget a betegségnek, a karantént „középkori” módszernek titulálta és azt híresztelte, hogy a vírus az amerikaiak műve. Az iráni Forradalmi Gárda az egészségügyi intézményeket felügyelete alatt tartotta, az egészségügyi statisztikákat pedig államtitokká minősítette. Az elhunytakról nem készültek halotti bizonyítványok, mert az áldozatok számát mesterségesen akarták alacsonyan tartani. Sok ezer halálos áldozat halálának okaként szívinfarktust vagy légúti megbetegedést jelöltek meg.

Iránban újra megnyitnak a mecsetek

Az intézkedést annak ellenére hozták meg, hogy az ország egyes részeiben jelenleg is növekszik a fertőzöttek száma.