Autós felvonulással ünnepelt Lág Báómer napján az EMIH

Rendhagyó módon, a belvárosban áthaladó mintegy 50 autóból álló konvojjal emlékezett meg idén az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség a felebaráti szeretet és öröm zsidó ünnepéről, a Lág Báómerről. A résztvevők a gépjárművek oldalára és motorháztetőjére ragasztott feliratokkal nyilvánítottak köszönetet az egészségügyben dolgozóknak és közvetítettek bátorító, kedves üzeneteket a budapestieknek.

A zsidó hagyományok szerint a május napjaira eső Lág Báómer a felebaráti szeretet és az öröm ünnepe. Kétezer évvel ezelőtt, ezen a napon szűnt meg a híres talmudi bölcs, rabbi Akiva 24 ezer tanítványát is magával vivő járvány Izraelben. Évtizedekkel később pedig ugyanezen a napon hunyt el egy utolsó életben maradt tanítványa, a kabbalista rabbi Simon bár Jocháj, a Zohár, a zsidó misztika alapművének szerzője is. Az ő kérésére Lág Báómerkor a tanítványok iránti gyászt a vidámság, zene és tánc váltja fel.

Az EMIH közössége Lág Báómer napján minden évben gyerek-felvonulással, piknikkel, tábortűzzel és mulatsággal készül, ám a kialakult járványügyi helyzetben idén rendhagyó módon, színes, kedves üzeneteket közvetítő matricákkal feldíszített autókkal járta végig a várost. A gépjárművekben csak az egy háztartásban élők tartózkodtak, amelyekből nem szálltak ki a résztvevők.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija szerint ebben az évben a Lág báómeri megemlékezés különleges jelentőséggel bír, hiszen a világon mindenütt, ugyancsak egy veszélyes járvány végét várjuk.

„Idén mindannyian át tudjuk érezni kicsit, mit is jelenthettek az emberi történelem nagy pusztító járványai, milyen felmérhetetlen gyásszal és fájdalommal járt a kétezer évvel ezelőtt sújtó járvány Izraelben is”

– tette hozzá. Az EMIH vezetője szerint nem véletlen, hogy az akkori járvány sújtotta közösség rabbija, rabbi Akiva külön hangsúlyozta, hogy a „szeresd felebarátodat, mint önmagadat” a héber Biblia legfontosabb tanítása, hiszen egy járvány különösen megmutatja, mennyire kiszolgáltatottak vagyunk, mennyire rá vagyunk utalva egymásra és milyen fontos az emberi méltóság értéke.

A konvoj célállomása az Óbudai Zsinagóga volt, ahol az autósoknak előre elkészített barbecue-csomagokat adtak át az ablakon keresztül az EMIH munkatársai, ezzel is felidézve a korábbi évek kiváló hangulatban telt ünnepléseit és erősítve a Lág Báómer fő üzenete, a felebaráti szeretet jelentőségét ebben a korábban nem tapasztalt, történelmi időszakban.

A korlátozások ellenére sok száz ultraortodox zsidó együtt ünnepelte a Lág Báomert

A jeruzsálemi ultraortodox negyed, Mea Seárim utcáin sok száz ember ünnepelt hétfő este és szokásnak megfelelően tábortüzeket gyújtottak.